Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ακυρωθούν οι απολύσεις και να αποτραπούν τα αντίστοιχα αντεργατικά σχέδια στον κλάδο

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τράπεζα Πειραιώς και στις υπόλοιπες τράπεζες, με τις απολύσεις εργαζομένων, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν μέτρα για την ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη γίνει και την αποτροπή όσων σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι τραπεζοϋπάλληλοι.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στις 2/12 σε απολύσεις 24 εργαζομένων, «παραβιάζοντας τον κανονισμό εργασίας και τις δεσμεύσεις της». Η σχετική γραπτή ανακοίνωση της Τράπεζας, τονίζουν, που κλείνει με την «υπόσχεση» να συνεχίσει την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων της για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία, στην ουσία «προδικάζει και απειλεί με συνέχιση των απολύσεων».

Το ΚΚΕ υπενθυμίζει πως οι εν λόγω απολύσεις αποτελούν «κορύφωση της - εδώ και μήνες και άνευ προηγουμένου - εργοδοτικής τρομοκρατίας στην τράπεζα», που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απειλές προς τους εργαζόμενους για απολύσεις από στελέχη της τράπεζας και προσωπικές επιστολές του προέδρου της, με στόχο να καμφθεί η αντίσταση των εργαζομένων στα σχέδια για απόσχιση των «κόκκινων» δανείων και μεταφορά 1.300 εργαζομένων σε εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι να χάνουν την τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα και κατακτημένα δικαιώματα.

«Εκατοντάδες εργαζόμενοι της τράπεζας βρίσκονται εδώ και δέκα βδομάδες σε αναγκαστική άδεια και απειλούνται με απόλυση», επειδή δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία ή να «δανειστούν» σε αυτή, όπως και να μετατεθούν σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ. από Θεσσαλονίκη ή Αθήνα στην Κρήτη), τη στιγμή μάλιστα που «ο κανονισμός απαγορεύει τη μετακίνηση εκτός νομού», να μετακινηθούν σε άλλη θυγατρική σαν «τηλεφωνητές» εισπρακτικής εταιρείας ή να αποχωρήσουν από την τράπεζα με «εθελούσια» απόλυση.

Αντίθετα σε όλα τα παραπάνω σχέδια, οι εργαζόμενοι «δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην τράπεζα» και οι απολύσεις τους «λειτουργούν τρομοκρατικά για όσους εργαζόμενους ακόμα αντιστέκονται σε αυτήν τη βαρβαρότητα και όσους "δανείστηκαν" για μερικούς μήνες στην εταιρεία διαχείρισης και μαζικά δηλώνουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην τράπεζα με τη λήξη της συμφωνίας δανεισμού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν πως η πρόθεση της τράπεζας για «μείωση του προσωπικού και του λεγόμενου "κόστους εργασίας"» συνοδεύεται από εντατικοποίηση της εργασίας, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού,προσλήψεις φθηνών και «ευέλικτων» εργαζομένων, στα πρότυπα της εταιρείας που ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι άλλες τράπεζες, όπως η Alpha Bank, που ανακοίνωσε την απόσχιση των «κόκκινων» δανείων, και η Εθνική Τράπεζα, που προχωρά σε εκατοντάδες απολύσεις «ενοικαζόμενων» εργαζομένων, με πολυετή προϋπηρεσία.

«Αυτές οι αποφάσεις των τραπεζών στηρίζονται εκτός των άλλων στον νόμο 4601/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την απόσχιση κλάδων επιχειρήσεων, τον οποίο εφαρμόζει με ευλάβεια η κυβέρνηση της ΝΔ», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και υπενθυμίζουν τους στόχους «για δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων στις τράπεζες, ώστε να δημιουργηθεί νέος "χρηματοδοτικός χώρος" για τη χρηματοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων, τη δραστική μείωση των τραπεζικών καταστημάτων των συστημικών τραπεζών από 1.700 σε 800 και τη μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων ακόμα κατά 15.000 (φτάνοντας από 65.000 στην αρχή της κρίσης στους 20.000), τη διενέργεια 100.000 πλειστηριασμών» μέχρι το 2021.

Απέναντι στην προοπτική της απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων και στον κίνδυνο χιλιάδες δανειολήπτες να πέσουν στα «κοράκια» της αγοράς, το ΚΚΕ ζητά μέτρα για την ακύρωση και αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες στήριξης των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή

Η Ερώτηση του ΚΚΕ παίρνει τη σκυτάλη από πλήθος ανάλογων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης του Κόμματος από την πρώτη στιγμή προς τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς και τις κινητοποιήσεις τους κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας.

Τον περασμένο Γενάρη, κόντρα στην προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, το ΚΚΕ με Ερώτηση κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, με την επισήμανση ότι συνδέονται με τα πλάνα «αναδιάρθρωσης» και το στόχο να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου μπροστά σε αυτά. Αντίστοιχα, το Φλεβάρη, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα «κόκκινα» δάνεια και το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ακολούθησαν η δρομολόγηση της απόσχισης των «κόκκινων» δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ να βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τους.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο περιοδείας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους ενάντια στους εκβιασμούς για τη μεταφορά τους στο σουηδικό fund που ανέλαβε τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και μπροστά στα σχέδια κυβερνήσεων και τραπεζών για μείωση του εργατικού δυναμικού και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύσεις για μετακινήσεις και απολύσεις προσωπικού (2022-01-11 00:00:00.0)
Οργάνωση του αγώνα ενάντια στις αποσχίσεις στην Εθνική Τράπεζα (2021-12-01 00:00:00.0)
Με απεργία σήμερα κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις (2019-12-05 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις στην Εθνική Τράπεζα (2019-09-05 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς (2019-08-08 00:00:00.0)
Απεργούν και σήμερα ενάντια σε απόσχιση - απολύσεις (2019-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ