Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Νέα απεργία ενάντια στις απολύσεις

«Λύσεις» στη γραμμή του κεφαλαίου προωθούν κυβέρνηση και εργοδοτικοί συνδικαλιστές

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στις απολύσεις 24 συναδέλφων τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι των άλλων τραπεζών, οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας.

Διακριτή ήταν η παρουσία του μπλοκ του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Στο πλευρό των εργαζομένων, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, βρέθηκε ο Νίκος Μαυροκέφαλος.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Αμερικής και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήταν προγραμματισμένη νέα τριμερής συνάντηση.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Εθνικής Αμύνης και στην Αριστοτέλους.

Μια καλοστημένη παράσταση...

Στο μεταξύ, στη νέα τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χτες για τις απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, αναδείχθηκε ότι εργοδοσία, κυβέρνηση και ο διορισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, με καταμερισμένους ρόλους, επιτίθενται ουσιαστικά από κοινού στο δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα.

Ο Γ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για διαχείριση ενός θέματος με δεδομένη τη σκληρή στάση της τράπεζας που δεν ανακαλεί τις απολύσεις. Στη βάση αυτή κάλεσε την γγ του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, να αναλάβει «πρωτοβουλία επίλυσης» του θέματος, ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό, κάτι που και ο ίδιος θα πράξει. Χαρακτηριστικό για το τι είδους «επίλυση» στηρίζει, όπως και για τη στάση του απέναντι στον ταξικό αγώνα των εργαζομένων, είναι ότι ανέφερε πως θέλει να αποτρέψει μια νέα «Χαλυβουργία»... Παίρνοντας την «πάσα», η γγ του υπουργείου είπε ότι από σήμερα στο υπουργείο η ίδια μαζί με εκπρόσωπο της ΟΤΟΕ θα καλούν έναν - έναν τους 24 απολυμένους, προκειμένου να τους «ρωτούν» τι θέλουν να κάνουν, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν τους δέχεται και τους θεωρεί απολυμένους... Ετσι, ουσιαστικά οι «επιλογές» τους είναι ή μετάβασή τους στην «Intrum», στην εταιρεία όπου πέρασε το τμήμα των «κόκκινων» δανείων της τράπεζας, ή απολύσεις. Υπέρ της «λύσης» αυτής υπερθεμάτισε και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ...

Η σχετική «διαδικασία» μάλιστα θα συνεχιστεί και με τους 120 εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας, αλλά και με τους 97 εργαζόμενους που ήταν με σύμβαση «δανεισμού» στην «Intrum», δεν θέλουν να παραμείνουν σε αυτήν και επιστρέφουν σταδιακά στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το συμπέρασμα είναι ότι το υπουργείο Εργασίας μαζί με την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ θα κάνουν, για λογαριασμό της εργοδοσίας, το απαραίτητο «πρεσάρισμα», προκειμένου να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να φύγουν από την τράπεζα.

Η πρόταση του «Αγωνιστικού Μετώπου»

Η εκπρόσωπος του «Αγωνιστικού Μετώπου» στην ΟΤΟΕ και πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Εφη Χαλιού, επέμεινε στη θέση η εργοδοσία να πάρει πίσω τις απολύσεις και να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα με πλήρη εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα, καλώντας σε αυτήν την βάση το υπουργείο Εργασίας να λάβει συγκεκριμένη απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ