Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εφαρμογή η φορολεηλασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε χτες την εγκύκλιο «Ε3» με τις οδηγίες για άμεση εφαρμογή των φορομπηχτικών μέτρων που θεσπίστηκαν με το νέο φορολογικό νόμο

Σε εφαρμογή μπαίνει το νέο φορομπηχτικό σύστημα που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον πρόσφατο φορολογικό νόμο, για τις μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε χθες και απέστειλε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 (Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών οικονομικού έτους 2000) που θα συνυποβάλλουν με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.

Να θυμίσουμε ότι με το νέο φορολογικό νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, άλλαξε ο τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο σύστημα θα προκαλέσει νέα επιβάρυνση τόσο με την υποτιθέμενη κατάργηση του συστήματος των «αντικειμενικών» κριτηρίων, που όμως διατηρείται σε διάφορες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, όσο και με το νέο τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ετσι, το καθαρό εισόδημα των εμπορικών επιχειρήσεων (που θα πρέπει να αναγραφεί και στο έντυπο Ε3) προσδιορίζεται από φέτος με λογιστικό τρόπο (έσοδα μείον έξοδα, λαμβανομένης υπόψη και της απογραφής). Επίσης, προσδιορίζεται και με εξωλογιστικό τρόπο, με την εφαρμογή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) επί των ακαθάριστων εσόδων, όπως ισχύει και σήμερα. Νεότερη διάταξη του νόμου προβλέπει επίσης μόνο για τα περσινά εισοδήματα, ότι σε περίπτωση που τα λογιστικά κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα κέρδη που προκύπτουν εξωλογιστικά, τα λογιστικά κέρδη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερα από τα εξωλογιστικά προσαυξημένα με το 50% αυτών.

Ανάλογες διατάξεις ισχύουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες (με εξαίρεση τους δικηγόρους για τους οποίους διατηρούνται τα «αντικειμενικά» κριτήρια). Ωστόσο για μια σειρά ελευθέριων επαγγελμάτων (γιατρός, οδοντίατρος, κτηνίατρος, ψυχολόγος, φυσιοθεραπευτής, οικονομολόγος, σύμβουλος επιχειρήσεων, λογιστής ή φοροτέχνης και αναλυτής - προγραμματιστής), το καθαρό εισόδημα προσδιορίζεται επιπλέον και από ένα νέο «αντικειμενικό» σύστημα, στο οποίο λαμβάνονται υπόψη οι επαγγελματικές δαπάνες μαζί με το συντελεστή απόδοσης ή άλλα αντίστοιχα κριτήρια, ανάλογα με τη δραστηριότητα που ασκεί ο φορολογούμενος.

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι το έντυπο Ε3 συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου και υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί χωριστά από το κυρίως έντυπο της δήλωσης, όπως υπήρχε κατά το 1998.

Επισημαίνει ακόμη ότι οι ΚΑΔ (οι περίφημοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, που προκάλεσαν αλαλούμ πέρυσι) θα αναγραφούν και φέτος στον πίνακα Α (Γενικά στοιχεία φορολογούμενου - κατάσταση επιχείρησης) του εντύπου Ε3. Συγκεκριμένα, όπως και πέρυσι, στον κωδικό 761 πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός αριθμός της δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευκρινίσεις για την «περαίωση» (2005-03-02 00:00:00.0)
«Χαράτσια» στους ΕΒΕ και για το 2004 (2005-02-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-03-14 00:00:00.0)
Οδηγίες για το έντυπο Ε3 (1998-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ