Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ζουν ακόμη ελεύθεροι στη Γερμανία

Τουλάχιστον εννέα αξιωματικοί και ένας υπαξιωματικός της γερμανικής Βέρμαχτ, που πήραν μέρος στις ομαδικές εκτελέσεις των αξιωματικών και στρατιωτών της ιταλικής μεραρχίας «Acqui» το Σεπτέμβρη του 1943 στην Κεφαλονιά, ζουν ακόμη ελεύθεροι στη Γερμανία. Την πληροφορία αυτή έδωσε στη συντάκτρια Χριστιάνε Κολ της εφημερίδας του Μονάχου «Ζιντ - Ντόιτσε Τσάιτουνγκ» (11 Δεκέμβρη) ο ανώτατος εισαγγελέας Ούλριχ Μάας, που διευθύνει την κεντρική υπηρεσία εξακρίβωσης ναζιστικών εγκλημάτων με έδρα το Ντόρτμουντ της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Η συντάκτρια συνάντησε έναν απ' αυτούς σε μια πολίχνη της Βαυαρίας που δε θέλει να αναφερθεί το όνομά του ούτε και το όνομα της πολιτειούλας και ήταν ο επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος. Με το φανταστικό όνομα Μαρκμάιερ, που του δίνει η συντάκτρια, ο εγκληματίας ανθυπολοχαγός αφηγείται λεπτομέρειες της ομαδικής εκτέλεσης του Ιταλού στρατηγού Γκαντίν και 200 αξιωματικών στο Αργοστόλι, αλλά ισχυρίζεται ότι προσωπικά διηύθυνε την εκτέλεση μόνο 30 στρατιωτών. Ισχυρίζεται ότι υπεύθυνος για την ομαδική σφαγή των 4.000 Ιταλών, μάλιστα μετά την παράδοσή τους, είναι «μόνο ο Χίτλερ, που έδωσε τη διαταγή».

«Ούτε μπροστά σε γερμανικό μεταπολεμικό δικαστήριο δε σύρθηκαν ο Μαρκμάιερ και οι συνάδελφοί του παρότι όσα συνέβησαν στην Κεφαλονιά είναι από τα βαρύτερα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», γράφει η συντάκτρια στην εφημερίδα της.

Ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην έναρξη ανακριτικής διαδικασίας γιατί έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

Στην ίδια εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Εφράιμ Τσούροφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Σίμον Βίζενταλ της Ιερουσαλήμ, έχει παραδώσει στη γερμανική Εισαγγελία τα ονόματα 1.850 μελών της Βέρμαχτ που δρούσαν τότε στην Κεφαλονιά.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ