Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θέλουν κόμματα «νέας τάξης»

Κατάλυση της ανεξαρτησίας των κομμάτων και της ελεύθερης πολιτικής δράσης των πολιτών, επιχειρεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πλάτες βέβαια της ΝΔ, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Η πρωτοφανής πρόταση, καθαρά φασιστικής έμπνευσης, κατατέθηκε εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος από τον Κ. Γείτονα, στην προχτεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων. Σύμφωνα με αυτήν και στο όνομα της «διαφάνειας», θα καταγράφονται ονομαστικά στους ισολογισμούς των κομμάτων ακόμα και οι απλοί συνδρομητές των 500 και 1.000 δραχμών κι όχι μόνο αυτοί που έδωσαν πάνω από 300.000 δραχμές, όπως έλεγαν μέχρι σήμερα ότι θα ισχύσει.

Με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, άσχετα από το αν πέρασε ή όχι, προς το παρόν, λόγω της σφοδρής αντίδρασης του ΚΚΕ, που προειδοποίησε ότι ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμόσει μια τέτοια διάταξη, αποκαλύπτεται ένα γεγονός, ότι δηλαδή ζυμώνεται μια τέτοια λογική, του να καταγράφονται ονομαστικά από τα κόμματα ακόμα και όσοι αγοράζουν ένα κουπόνι του χιλιάρικου, δηλαδή όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί, αλλά και οι συμπαθούντες ένα κόμμα. Μάλιστα η λίστα αυτή θα περνάει στα χέρια των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του κράτους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό το φακέλωμα. Και ασφαλώς αν ένα κόμμα, που θέλει να σέβεται την ελεύθερη πολιτική δράση, δεν πειθαρχήσει σ' αυτό, θα υφίσταται και τις συνέπειες της στάσης του, είτε αυτές αφορούν την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, είτε ακόμα και την απαγόρευση της λειτουργίας αυτού του κόμματος. Το θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό, αφού από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα επαναφέρουν την πρόταση κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του υπό εκκόλαψη νομοσχεδίου.

Με μια τέτοια ρύθμιση επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος των κομμάτων, πράγμα που θα αναιρέσει την ίδια τη βασική αρχή της αστικής δημοκρατίας, που αναγνωρίζει τα κόμματα ως εκφραστές της «λαϊκής κυριαρχίας» και συνεπώς ως «θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας». Αυτά όμως γίνονται... ψιλά γράμματα, όταν θέλουν να υπηρετήσουν τα σχέδιά τους. Τα πλαίσιο είναι γνωστό και το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται καθημερινά. Το σκηνικό που στήνεται είναι αυτό του απόλυτου ελέγχου σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής των πολιτών τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο μηχανισμών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Αν αυτή δεν είναι η στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου, τότε τι είναι;

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν που στήνουν οι τρομονόμοι, τα διεθνή εντάλματα σύλληψης, οι ευρωαστυνομίες και οι ευρωστρατοί, η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, χωράνε οι λίστες των υπόπτων για «τρομοκρατία», χωράνε όμως και οι λίστες των μελών, των φίλων, των οπαδών και των συμπαθούντων των κομμάτων. Εξάλλου, η μη αρεστή πολιτική δράση, συμπεριλαμβάνεται, εν δυνάμει, στα «εγκλήματα» τα οποία θα διώκονται με βάση τον ευρωτρομονόμο που καταρτίστηκε στις Βρυξέλλες. Μπροστά σ' αυτή την εξελισσόμενη πραγματικότητα η λαϊκή πάλη, προκειμένου να μπει φραγμός στην αντίδραση ως την ανατροπή της, είναι μονόδρομος.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ