Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ διαμαρτύρεται για «μονομερή δράση»

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι από τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Μάρτη αναστέλλονται για 30 μέρες όλα τα ταξίδια από τις χώρες της περιοχής Σένγκεν (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία), στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19. Η απόφαση αφορά «μετανάστες αλλά και μη μετανάστες». Εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και μέλη οικογενειών τους με τον όρο ότι θα υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει μεταξύ άλλων αόριστα ότι «η ελεύθερη εμπορική ροή μεταξύ ΗΠΑ και χωρών Σένγκεν παραμένει οικονομική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ». Ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρει στο ΠΔ ότι παραμένει «αφοσιωμένος στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των (αντίστοιχων) εθνών μας». Στις δηλώσεις του πάντως επισήμανε ότι «αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα εφαρμοστούν μόνο στο τεράστιο όγκο του εμπορίου και των φορτίων (που μεταφέρονται από Ευρώπη) αλλά και σε διάφορα άλλα πράγματα...».

Σε κοινή τους δήλωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αντέδρασαν αναφέροντας ότι «η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου ελήφθη μονομερώς χωρίς προηγούμενη διαβούλευση», προσθέτοντας ότι «ο κορονοϊός είναι μια παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μια ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία μάλλον παρά μονομερή δράση». Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωσε στο «Ρόιτερς» ότι «δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος».

Χτες, ο Σ. Μισέλ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα «αξιολογήσει» την κατάσταση για να προσπαθήσει «να αποφύγει» τις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομική αναταραχή πρέπει να αποφευχθεί». Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί ένα «μεγάλο σοκ» για την οικονομία της Ευρωζώνης και απαιτεί «μια δημοσιονομική απάντηση, φιλόδοξη και συντονισμένη», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να «αναλάβουν το υγειονομικό κόστος» και να «περιορίσουν την οικονομική επίπτωση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ