Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ενταση των εχθροπραξιών, αύξηση των θυμάτων

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για νέα ανταλλαγή κρατουμένων και απεμπλοκή στρατευμάτων

ΚΙΕΒΟ.--

Την ένταση των εχθροπραξιών και την αύξηση των θυμάτων τις τελευταίες δυο βδομάδες στην Ανατολική Ουκρανία υπογράμμισε η ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του οργανισμού που παίζει το ρόλο «διαμεσολαβητή» στη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (περιοχή Ντονμπάς).

Σύμφωνα με την Χάιντι Γκράου, «είναι ανησυχητικό να βλέπουμε να αυξάνονται οι εντάσεις στη γραμμή σύγκρουσης και να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τους 9, δηλαδή πάνω από το 1/3 των συνολικών απωλειών φέτος». Κάλεσε τις δύο πλευρές «να συμμορφωθούν με την απόφαση για κατάπαυση του πυρός».

Στο μεταξύ, χτες, στην καθιερωμένη συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, εκπρόσωποι του Ντονμπάς, ΟΑΣΕ) στο Μινσκ συμφωνήθηκε να γίνει μια ακόμη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μέχρι τις 25 Μάρτη θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν επαληθεύσει όλους τους κρατούμενους που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, καθώς και να προτείνουν σε ποιες ακόμη περιοχές της γραμμής επαφής θα γίνει απεμπλοκή των εκατέρωθεν στρατευμάτων. Μέχρι στιγμής τα στρατεύματα έχουν απομακρυνθεί «πιλοτικά» σε τρεις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Τέλος, αποφασίστηκε να καθοριστεί ένας «συμβουλευτικός μηχανισμός επίλυσης της σύγκρουσης» με έμφαση στην πολιτική διευθέτηση, δηλαδή τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, ζητήματα έντονων διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ