Παρασκευή 13 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Σημαντική αύξηση των «χρόνια φτωχών» και των «φτωχών εργαζομένων»

ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε μακροχρόνια φτώχεια μέσα σε μια 20ετία στη Φινλανδία, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι η φτώχεια παίρνει παρατεταμένο και χρόνιο χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, η περίοδος που εξετάστηκε η ισχυρή οικονομία της σκανδιναβικής χώρας από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών VATT είναι μεταξύ 1995 και 2014, ενώ τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στις αρχές της βδομάδας.

Σε αυτό το διάστημα το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στο 2,6%, δηλαδή ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας για τουλάχιστον μια δεκαετία ανήλθε από 51.000 σε 116.000. Εδώ να σημειωθεί ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα το 2015, το έτος με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ανεργία στη Φινλανδία. Παράλληλα, το 2017 το 13,7% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας (βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης). Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια στη Φινλανδία είναι οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι και άλλα άτομα που δεν συμμετέχουν άμεσα στην αγορά εργασίας, είτε για λόγους υγείας είτε για κοινωνικούς λόγους.

«Η μείωση της φτώχειας έχει γίνει πιο δύσκολη, καθώς η φτώχεια έχει γίνει πιο χρόνια», δήλωσε η ερευνήτρια Μάργια Ρίιχελ.

Στο μεταξύ, ενώ οι άνεργοι έχουν μειωθεί σήμερα κατά 700.000 σε σχέση με το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στον φινλανδικό ασφαλιστικό φορέα Kela για «κοινωνική βοήθεια» δεν έχει ουσιαστικά μειωθεί, υποκρύπτοντας έναν αριθμό ανθρώπων που παρότι εργάζεται δεν τα βγάζει πέρα. Είναι οι λεγόμενοι σύγχρονοι «φτωχοί εργαζόμενοι», που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπόσταση στην Ευρώπη.

Ενας λόγος για τη σταθεροποίηση των ανθρώπων που παρότι εργάζονται στρέφονται προς τα κοινωνικά επιδόματα είναι το υψηλό κόστος στέγασης στο Ελσίνκι και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 40% του «βασικού εισοδήματος» δαπανάται για τη στέγαση. Ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους που ζουν στην περιοχή του Ελσίνκι, το επίδομα στέγασης του Kela δεν επαρκεί για να καλύψει το ενοίκιο, επομένως οι δικαιούχοι στρέφονται στο επίδομα του «βασικού εισοδήματος» για να καλύψουν τα έξοδά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ