Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεδιάσκεψη Πάιατ - Σακελλαροπούλου

Τηλεδιάσκεψη είχαv την Παρασκευή ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με αναρτήσεις αργότερα του πρέσβη στο διαδίκτυο, μετέφερε στην Πρόεδρο «την αμετανόητη δέσμευση των ΗΠΑ στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και πέραν αυτής. Οπως σταθήκαμε δίπλα στην Ελλάδα μέσω του σχεδίου Marshall και στην οικονομική κρίση, θα περάσουμε και τον COVID-19 μαζί», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «αντάλλαξαν ιδέες για το μέλλον, για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, εμβάθυνση των εκπαιδευτικών δεσμών» κ.ά.

Σύμφωνα, δε, με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πάιατ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Εβρο «ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές ελληνοτουρκικό», ενώ επικρότησε τους χειρισμούς της κυβέρνησης που «αποσόβησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης», διατηρώντας δηλαδή τους διαύλους των διευθετήσεων ανοιχτούς.

Ο Αμερικανός είπε ακόμα ότι με το πέρας της πανδημίας, «όλες οι πτυχές του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο». Τέλος, αναφερόμενος στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, εξέφρασε «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενεργή συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των εκδηλώσεων».

Από πλευράς της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την ενθάρρυνσή της για συνέχιση και εντατικοποίηση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς, όπως η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και η ενίσχυση των εδρών Ελληνικών Σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ