Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Κανείς εργαζόμενος ανυπεράσπιστος στην επίθεση της εργοδοσίας!

Σε πανδημία για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς μετατρέπει την επιδημία του κορονοϊού η μεγαλοεργοδοσία, με τη στήριξη της κυβέρνησης και αξιοποιώντας στο έπακρο το τεράστιο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αναγκαστικές άδειες, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και αρνητικές αλλαγές στις συμβάσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των επιχειρήσεων τις τελευταίες βδομάδες. Ανάμεσα στα πρώτα «θύματα» περιλαμβάνονται οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που ήδη στις συνθήκες της «κανονικότητας» δούλευαν με «ευέλικτες» μορφές εργασίας, ενώ τώρα έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο, χωρίς αποζημίωση απόλυσης, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς επίδομα ανεργίας.

Η άλλη όψη του νομίσματος περιλαμβάνει εντατικοποίηση και δουλειά χωρίς ωράριο και ρεπό, για τους εργαζόμενους σε κλάδους όπου ο όγκος της δουλειάς έχει αυξηθεί, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους στις αποθήκες και τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται να δουλέψουν ατελείωτες ώρες κάθε μέρα, ακόμα και τις Κυριακές, σε συνθήκες που δεν προστατεύεται η υγεία τους, με τις άδειες να δίνονται με το σταγονόμετρο ακόμα κι αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, την ίδια ώρα που διατηρούνται οι απαράδεκτες συμβάσεις της μερικής απασχόλησης...

Πλευρές της παραπάνω κατάστασης αναδεικνύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» μιλώντας με συνδικαλιστές από τον Επισιτισμό - Τουρισμό και το Εμπόριο, κλάδους χαρακτηριστικούς για όλη αυτήν την κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ