Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Συντήρηση της έντασης με επικίνδυνες διαστάσεις

Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο εντείνουν τις ανησυχίες για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, καθώς συντηρούνται τα καθημερινά επεισόδια.

Ενδεικτικό είναι πως αυτά δεν σταμάτησαν όλη τη βδομάδα που πέρασε, παρά το γεγονός ότι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα έχουν κλείσει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τουρκικό έδαφος μειώνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Με εξαίρεση τις ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ, Μακρόν, Τζόνσον με τον Ερντογάν, τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην περιοχή γύρω από το φυλάκιο των Καστανιών, με καπνογόνα και δακρυγόνα, ρίψη πετρών και μολότοφ προς την ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια των οποίων ένας Ελληνας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.

Η πιο επικίνδυνη διάσταση της κατάστασης στον Εβρο, που συνδέεται άμεσα με τα ευρωτουρκικά παζάρια, στα οποία συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση, έχει να κάνει με την αυξανόμενη παρουσία και δράση ισχυρών ένοπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς η κατάσταση αξιοποιείται και ως «πεδίο δοκιμών» για κάθε λογής μέσα.

Ετσι, τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε η είδηση πως - με άγνωστο τρόπο - βρέθηκε στα χέρια των ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων μια τουρκική κάμερα καταγραφής, ενώ από την πλευρά της Τουρκίας γνωστοποιήθηκε η πρώτη «περιπολία» τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου «Bayraktar TB2» στον ποταμό Εβρο, για την εναέρια επιτήρηση της περιοχής από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Οι περιπολίες έκτοτε συνεχίζονται καθημερινά.

Το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σε περιοχή κοντά στις Φέρες Εβρου. Πηγές του υπουργείου Αμυνας διέψευδαν ότι καταρρίφθηκε, ενώ δεν ακολούθησε κάποια επίσημη ενημέρωση.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι τούρκικες δυνάμεις ασφαλείας «νέκρωσαν» για ένα διάστημα τις επικοινωνίες των Ελλήνων αστυνομικών που περιπολούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, θέτοντας εκτός λειτουργίας τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή - για την ενίσχυση των δυνάμεων των ΜΑΤ - στάλθηκαν βαριά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου «MRAP Typhoon GSS-300», καναδικής κατασκευής, τα οποία είχαν κατασχεθεί προ πενταετίας από το Λιμενικό. Πρόκειται για οχήματα μεταφοράς προσωπικού βαρέος τύπου, ικανά να επιχειρήσουν σε συνθήκες πολέμου.

Να σημειωθεί πως μέσα στη βδομάδα συνεχίστηκαν και οι παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να σημειωθούν περιστατικά και σε άλλα μέρη της συνοριακής γραμμής Ελλάδας - Τουρκίας, ενδεχομένως και με αφορμή κάποιο περιστατικό έρευνας και διάσωσης.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το Λιμενικό πραγματοποιεί έρευνες σχετικά με το τουρκικό πλοίο «DORDUNCU», το οποίο προσάραξε τη Δευτέρα στο μόλο του λιμανιού της Κέας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 193 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εν λόγω πλοίο, που προοριζόταν για σκραπ, απέπλευσε εσπευσμένα από τουρκικό λιμάνι για «ταξίδι μιας διαδρομής», σηματοδοτώντας πιθανόν και μια αλλαγή στην τακτική κυκλωμάτων και τουρκικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ