Σάββατο 21 Μάρτη 2020 - Κυριακή 22 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Στο κενό μένει η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, που, με βάση τα κριτήρια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας και συνεπώς και από το μέτρο της παράτασής του. Ομως, στις σημερινές συνθήκες κανείς άνεργος δεν μπορεί να βρει δουλειά ενώ έχουν ανατραπεί προς το χειρότερο τα εισοδηματικά κριτήρια που στερούσαν από ανέργους το επίδομα. Οι λόγοι αυτοί αναδεικνύουν το αναγκαίο και επιτακτικό του αιτήματος για επέκταση του επιδόματος ανεργίας, τουλάχιστον για τους μήνες των έκτακτων μέτρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους ανέργους.

Οι άνεργοι το Φλεβάρη του 2020 ήταν 1.130.479. Από αυτούς δεν επιδοτήθηκαν περίπου 900.000 (στα ίδια επίπεδα ήταν και ο Γενάρης) και συνεπώς δεν δικαιούνται την παράταση του επιδόματος ανεργίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι το επίδομα είναι 399,25 ευρώ (προσαυξημένο κατά 10% για κάθε παιδί ενώ προβλέπεται και Δώρο Πάσχα με ορισμένες προϋποθέσεις) και για τους μακροχρόνια ανέργους 200 ευρώ (χωρίς άλλη προσαύξηση).

Το ζήτημα είναι ότι κανείς άνεργος σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να βρει δουλειά. Τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία αποκλείονταν από το επίδομα ανεργίας οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν καταρρεύσει για τους περισσότερους. Συγκεκριμένα, ένας μακροχρόνια άνεργος δεν δικαιούται επίδομα αν είναι μέλος οικογένειας η οποία έχει εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 586,08 ευρώ για κάθε παιδί. Τώρα, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, 1.000.000 εργαζόμενοι είναι θύματα της οικονομικής ζημιάς των επιχειρήσεων. Πολλοί από αυτούς έχουν ανέργους στην οικογένειά τους, που σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οικογένειες με άνεργα μέλη και εργαζόμενους που έχουν σταματήσει να δουλεύουν για άγνωστο χρονικό διάστημα θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνο με το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ για περίπου δύο μήνες.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι για τρίτο συνεχόμενο μήνα τα στοιχεία του ΟΑΕΔ καταγράφουν αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων. Συγκεκριμένα, είναι αυξημένοι κατά 1,9% συγκριτικά με τον Φλεβάρη του 2019. Από 1.109.385 έφθασαν τους 1.130.479.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ