Πέμπτη 9 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές και ανεπαρκή μέτρα στήριξης απέναντι στην πανδημία

Παρέμβαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Η έξαρση της πανδημίας συνεχίζει να βρίσκει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους εκτεθειμένους και απροστάτευτους από τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση αλλά και από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία σε μια σειρά από περιοχές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ούτε η μείωση 25% στην εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων δεν ισχύει για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και είναι ένας κλάδος οικονομικά εύρωστος. Εμείς παλεύαμε για την επιβίωσή μας πριν από τον κορονοϊό και τώρα, που τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα (όπως άλλωστε και για όλα τα λαϊκά στρώματα), βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση. Απαιτούμε, λοιπόν, εδώ και τώρα να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης».

Ακόμα, καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τους μικρούς κτηνοτρόφους, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ενόψει και του Πάσχα, επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, «που δίνει με "βασιλικό διάταγμα" 30 ευρώ για κάθε θηλυκό πρόβατο στους Ισπανούς κτηνοτρόφους».

«Οικονομική στήριξη, άμεσα, χρειάζονται και οι συνάδελφοι που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στο νομό μας, αφού οι δήμοι τις έχουν κλείσει εδώ και καιρό», συνεχίζει η Ομοσπονδία και καλεί τις δημοτικές αρχές - με τη λήψη όλων τα απαραίτητων μέτρων προστασίας - να ανοίξουν άμεσα τις λαϊκές, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους αισχροκέρδειας που ελλοχεύουν.

Οσον αφορά τα χιλιάδες στρέμματα που πλημμύρισαν στο νομό Καρδίτσας από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, η Ομοσπονδία επισημαίνει πως «βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, σε όλο το νομό, με καταστροφές στην παραγωγή (κηπευτικά, αραβόσιτο, μηδική, σιτάρι κ.λπ.), ενώ η σπορά σε καλλιέργειες που έπρεπε να ξεκινήσουν ή ξεκινάνε το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάει πίσω, παρόλο που οι σύγχρονες τεχνικές που προσφέρει σήμερα η επιστήμη επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων, τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης και την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων». Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων, της περιφέρειας, των Τοπικών Διοικήσεων και άλλων αρμόδιων φορέων και ταυτόχρονα καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική που τους καταστρέφει.

Τα άμεσα αιτήματα που προβάλλει είναι:

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να γίνει γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

-- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

-- Να παγώσουν οι υποχρεώσεις τους προς Δημόσιο, τράπεζες, σε άλλες υπηρεσίες - οργανισμούς και να εξαιρεθούν από τα διάφορα χαράτσια όσο διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού.

-- Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ