Παρασκευή 12 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΕΛΣΤΑΤ
Εκατοντάδες χιλιάδες λιγότερες προσλήψεις και το Μάη...

...και η κυβέρνηση πανηγυρίζει προκλητικά ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι «στη σωστή κατεύθυνση»!

Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, ειδικά στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αλλά και σε άλλους κλάδους, παρέμειναν χωρίς δουλειά αποτυπώνει η δραστική μείωση των προσλήψεων που καταγράφει και το μήνα Μάη το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Συγκεκριμένα, καταγράφονται 224.267 λιγότερες προσλήψεις το Μάη σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ θυμίζουμε ότι και τον Απρίλη είχαν καταγραφεί 233.626 λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με τον ίδιο της προηγούμενης χρονιάς.

Παράλληλα, τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ από την έρευνα εργατικού δυναμικού για το μήνα Μάρτη δείχνουν μείωση της απασχόλησης κατά 12.923 θέσεις εργασίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019, ενώ εμφανίζουν μια αύξηση του λεγόμενου «οικονομικά μη ενεργού» πληθυσμού κατά 173.254 άτομα (!), κάνοντας λόγο για μεγάλη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς...

Και ενώ ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τα τεράστια χτυπήματα στην απασχόληση και στους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας κατά την πάγια τακτική του έσπευσε να επαναλάβει τα γνωστά κλισέ περί «επιτυχημένης πολιτικής» της κυβέρνησης και... επίτευξης του στόχου για διατήρηση των θέσεων εργασίας!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ροής μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δείχνουν πως ενώ πέρσι το Μάη έγιναν 323.524 προσλήψεις, φέτος περιορίστηκαν μόλις στις 99.257 (μείωση 224.267).

Αντίστοιχα το διάστημα Γενάρη - Μάη 2020 έγιναν μόνο 612.048 νέες προσλήψεις όταν την ίδια περίοδο το 2019 αυτές ανήλθαν σε 1.130.113.

Δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δύο ετών όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων ξεπερνά το μισό εκατομμύριο συμβάσεις εργασίας (-518.065)!

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων - για το οποίο η κυβέρνηση κομπορρημονεί - η πραγματικότητα είναι ότι ενώ πέρσι τον μήνα Μάη ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας, φέτος αυτό περιορίστηκε μόλις στις 32.975 θέσεις.

Αντίστοιχα, το φετινό πεντάμηνο Γενάρη - Μάη το ισοζύγιο προσλήψεων / απολύσεων είναι θετικό μόλις κατά 5.826 θέσεις εργασίας, όταν πέρσι το ίδιο διάστημα ήταν θετικό κατά 265.059 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί σε βάθος 20ετίας και ενώ ακόμα και στα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης το μήνα Μάη το ισοζύγιο ήταν πάντα θετικό.

Να σημειωθεί επίσης πως το Μάη καταγράφονται 66.272 νέες απολύσεις, μέσα σε ένα μήνα που υποτίθεται ότι παρέμεναν σε ισχύ σε μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων οι περιβόητες «ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας»...

«Πέρασαν» 173.000 ανέργους στον «οικονομικά μη ενεργό» πληθυσμό...

Το ίδιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάρτη. Αν και το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας στατιστικά μειώθηκε στο 14,4% από το 18,1% του 2019, εντούτοις η εικόνα αυτή είναι πέρα για πέρα πλασματική, αφού αυτό δεν αποτυπώνει αύξηση της απασχόλησης, αλλά το «πέρασμα» ενός μεγάλου αριθμού ανέργων στους «οικονομικά μη ενεργούς». Μάλιστα, το μήνα Μάρτη, παρά τη στατιστική μείωση της ανεργίας, είχαμε ταυτόχρονα και μείωση της απασχόλησης.

Ετσι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 12.923 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή συνέχισαν να καταγράφονται ως απασχολούμενοι.

Τον ίδιο μήνα οι άνεργοι εμφανίζεται να μειώθηκαν κατά 203.288 άτομα σε σχέση με το Μάη του 2019. Αυτό όμως δεν έγινε επειδή βρήκαν εργασία, αλλά γιατί, όπως εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ, «η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού 2019 (COVID-19), αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς». Ετσι, οι λεγόμενοι «οικονομικά μη ενεργοί», δηλαδή άτομα που δεν εργάζονται και κατά τα ευρωενωσιακά κριτήρια «δεν αναζητούν εργασία», αυξήθηκαν κατά 173.254 σε σχέση με το Μάρτη του 2019...

Προκαλούν και στρώνουν δρόμο για συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης

Και όμως, μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται και την ακόμα πιο δύσκολη που προδιαγράφεται για τη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωσε χτες πως... «η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζεται» (!) και πως «όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, συνολικά σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς εργασίας, ήταν αποτελεσματικές και προς την σωστή κατεύθυνση...»!

Προκλητικές δηλώσεις που υποτιμούν τη νοημοσύνη εργαζομένων και ανέργων που βιώνουν και πάλι τα βάρη της νέας κρίσης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, πλαστογραφώντας την πραγματικότητα, να δημιουργήσει έδαφος για συνέχιση της ίδιας αντεργατικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ