Σάββατο 13 Ιούνη 2020 - Κυριακή 14 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη Χαλκίδα

Δεν έχουν τέλος τα εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Οικοδόμος σκοτώθηκε την περασμένη Πέμπτη ενώ δούλευε στη Χαλκίδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο εργαζόμενος ήταν 50 ετών και πραγματοποιούσε εργασίες σε μπαλκόνι 2ου ορόφου, από όπου έπεσε.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του οικοδόμου και σημειώνει ότι για τα εργατικά «ατυχήματα» δεν φταίει «η κακιά στιγμή», ούτε η απροσεξία των θυμάτων, αλλά «το κυνήγι του κέρδους και της μείωσης του κόστους, που έχει ως αποτέλεσμα να μην παίρνονται μέτρα ασφαλείας, να υπάρχει εντατικοποίηση και πίεση να βγει γρήγορα η δουλειά». Καλεί «όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς» και απαιτεί «από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να προχωρήσει στη στελέχωση και χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών, στην πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς».

Τραυματισμός εργαζόμενου στο δήμο Βύρωνα

Την ίδια μέρα ένας ακόμα εργαζόμενος, συμβασιούχος στην καθαριότητα του δήμου Βύρωνα, τραυματίστηκε σοβαρά.

Οπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου, ο εργαζόμενος «έπαθε κάταγμα στον ταρσό του ποδιού του εξαιτίας της πτώσης ογκώδους αντικειμένου. Αμεσα συνάδελφοι τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου οι γιατροί τού παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και του έδωσαν αναρρωτική άδεια. Ο συγκεκριμένος συνάδελφος είναι συμβασιούχος με σύμβαση τετράμηνης διάρκειας».

Το Σωματείο επισημαίνει ότι εργατικά «ατυχήματα» γίνονται όλο και πιο συχνά, γεγονός που αναδεικνύει την έλλειψη μέτρων προστασίας και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, και σημειώνει πως στον συγκεκριμένο εργαζόμενο ανέθεσαν «να εργαστεί σε ανοιχτό φορτηγό αυτοκίνητο για την περισυλλογή ογκωδών απορριμμάτων (σαβούρα) χωρίς καμία εκμάθηση, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας».

«Η δημοτική αρχή επιδιώκει να καλύψει την έλλειψη προσωπικού, πιέζοντας τους εργαζόμενους και εντατικοποιώντας την εργασία (...) Αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν να μην έχουν κανένα δικαίωμα, τους μεταφέρει από υπηρεσία σε υπηρεσία, αναθέτοντας διαφορετικά καθήκοντα, πολλές φορές και άσχετα με την ειδικότητά τους, χωρίς να έχουν γνώση για το αντικείμενο (...) Εχει να δώσει μέσα ατομικής προστασίας από το 2018 στους εργαζόμενους και όλοι οι αρμόδιοι και τα συναρμόδια υπουργεία, παρά τις καταγγελίες του Σωματείου, κάνουν τα στραβά μάτια», προσθέτει το Σωματείο. Καλεί το ΣΕΠΕ «επιτέλους να παρέμβει και να διερευνήσει στο δήμο Βύρωνα εάν τηρούνται η εργατική νομοθεσία, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλοι δύο νεκροί οικοδόμοι, θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων (2024-04-10 00:00:00.0)
Με τους αγώνες και την ψήφο μας υπερασπιζόμαστε τις ζωές μας στους χώρους δουλειάς (2023-04-28 00:00:00.0)
Νεκρός εργαζόμενος οδηγός φορτηγού στην εθνική Αθηνών - Λαμίας (2017-08-09 00:00:00.0)
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά (2017-07-08 00:00:00.0)
Στάση εργασίας και κινητοποίηση αύριο στο υπουργείο Εσωτερικών (2017-07-05 00:00:00.0)
Καλούν σε αποφάσεις για κλιμάκωση (2012-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ