Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα

Προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης 28 Ιούνη - 5 Ιούλη

Από τη διαμαρτυρία των αγροτών στη Λαμία
Από τη διαμαρτυρία των αγροτών στη Λαμία
Στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την οργάνωση βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων για την επιβίωσή τους, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τις προετοιμασίες, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση.

Κατάληψη στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λαμίας

Συμβολική κατάληψη στο κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία πραγματοποίησαν χτες οι βαμβακοπαραγωγοί της Ανθήλης, με πρωτοβουλία του τοπικού συλλόγου και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Σε περισσότερους από 200 αγρότες της περιοχής δεν έχει καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι, με την αιτιολογία ότι δεν εντοπίστηκε η καλλιέργειά τους από τον έλεγχο της τηλεπισκόπησης που διενεργείται από δορυφόρο. Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι μια ολόκληρη περιοχή με παθογόνα εδάφη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί από άλλη καλλιέργεια εκτός βαμβακιού και ρυζιού και αυτό είναι γνωστό τόσο στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και στον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από παλιότερα που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα.

Το γεγονός ότι η τηλεπισκόπηση δείχνει προβληματική ανάπτυξη του βαμβακιού στην περιοχή δεν σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν συνέλεξαν βαμβάκι από συγκεκριμένες φυτείες. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με έλεγχο μέσα από τα τιμολόγια πώλησης του βαμβακιού προς τα εκκοκκιστήρια.

Οι αγρότες κάνουν λόγο για κοροϊδία από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το δικαίωμά τους να λάβουν την ενίσχυση πιστοποιείται από την παραγωγή που παραδίδουν και επισημαίνουν ότι στο πρόβλημα της τηλεπισκόπησης προστέθηκε το κριτήριο της αποτύπωσης της χλωροφύλλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθεί μέρος ή και όλη η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σημειώνουν επίσης ότι η μη καταβολή της θα είναι καταστροφή για δεκάδες μικρομεσαίους αγρότες που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τη νέα χρονιά και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Οπως καταγγέλλουν, ενώ έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινητοποιήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το μόνο που εισπράττουν είναι ανέξοδες υποσχέσεις. Ακόμα, επισημαίνουν πως σε επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες μέρες με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπίστωσαν ότι υπάρχει κατεύθυνση να μειωθούν ή να κοπούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κατά τη χτεσινή κινητοποίηση, μάλιστα, οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι και με την επιθετική και προσβλητική συμπεριφορά τόσο από τη διοίκηση του τοπικού παραρτήματος όσο και από την κεντρική διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων, Τάσος Χρονάς και Γιώργος Δελιχάς αντίστοιχα.

Σχετική Ερώτηση στη Βουλή έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, απαιτώντας να αποδοθούν άμεσα οι αδίκως παρακρατηθείσες συνδεδεμένες επιδοτήσεις στους βαμβακοπαραγωγούς της Ανθήλης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους.

Μηχανοκίνητη πορεία στη Ζαγορά

Επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις μεγάλες ζημιές στην παραγωγή λόγω των πρόσφατων χαλαζοπτώσεων, διεκδικεί ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς, που διοργανώνει αύριο μηχανοκίνητη πορεία στις 8 π.μ. από τη θέση «Καράβωμα» Ζαγοράς.

Οι αγρότες μεταξύ άλλων διεκδικούν: Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αλλάξει ο κανονισμός του, ώστε να υπάρχει πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Δραστική μείωση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ, να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές οι παραγωγοί ώσπου να αποζημιωθούν. Επαναφορά της αποζημίωσης στα 51 λεπτά ανά κιλό από 45, που φέτος μείωσε η κυβέρνηση, καθώς η περιοχή είναι ορεινή και η καλλιέργεια πραγματοποιείται χειρωνακτικά. Εγγύηση απαλλαγής καταβολών ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ για τους πληγέντες αγρότες. Αμεση επισκευή και συντήρηση της αγροτικής και επαρχιακής οδοποιίας, επισκευή και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ