Τρίτη 16 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μήνυμα πλατιάς λαϊκής καταδίκης των διαλυτικών σχεδίων κυβέρνησης - ΕΕ

Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς της Αττικής, που υποδέχτηκαν το Σάββατο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο Σύνταγμα

Η στιγμή που η πορεία των εργαζομένων φτάνει στο Σύνταγμα, όπου την υποδέχονται τα συνδικάτα και οι φορείς της Αττικής
Η στιγμή που η πορεία των εργαζομένων φτάνει στο Σύνταγμα, όπου την υποδέχονται τα συνδικάτα και οι φορείς της Αττικής
Την πλατιά λαϊκή καταδίκη των διαλυτικών σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για τη ΛΑΡΚΟ εξέφρασε και αποτύπωσε το μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το Σάββατο στην Αθήνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, έχοντας για μια ακόμα φορά στο πλευρό τους Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και μαζικούς φορείς, να εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους.

Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από τα μεταλλεία της Εύβοιας και της Βοιωτίας, από την Καστοριά και από την έδρα της εταιρείας στην Αθήνα, περίπου τεσσερισήμισι μήνες μετά το προηγούμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεών τους μέσα στους μήνες που ακολούθησαν, έδειξαν την αντοχή τους, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων τους. Για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ, της λειτουργίας της και της αξιοποίησης των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της προς όφελος του λαού.

«Ο νόμος της κυβέρνησης να καταργηθεί, ο ορυκτός μας πλούτος δεν θα ξεπουληθεί!»

Με λεωφορεία και αυτοκίνητα, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, εργαζόμενους και κατοίκους από όλη τη Στερεά που γνωρίζουν καλά πως ο αγώνας αυτός είναι και δικός τους, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αναχώρησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου από τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, από τα γύρω χωριά, αλλά και από τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς.


Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Ομόνοια, όπου έγινε και η πρώτη υποδοχή τους από συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς της Αττικής.

Με παλμό και κυρίαρχα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» και «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» να ακούγονται για μία ακόμη φορά στο κέντρο της Αθήνας, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το Σύνταγμα.

«Ο νόμος της κυβέρνησης να καταργηθεί, ο ορυκτός μας πλούτος δεν θα ξεπουληθεί», φώναζαν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας αποφασιστική απάντηση στα αντιλαϊκά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως έκαναν και όλοι οι προκάτοχοί της.

Αγωνιστική υποδοχή, μελωδικό «κουράγιο»

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ ενώθηκαν με όλα τα υπόλοιπα συνδικάτα της Αττικής, τους εργαζόμενους και τους φορείς που τους περίμεναν εκεί, με τις σημαίες ψηλά, με συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, ακυρώνοντας στην πράξη την ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης αυτού του δίκαιου αγώνα από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Δυο μέρες μετά το μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν τα ταξικά συνδικάτα της Αττικής ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική πολιτική, το Σύνταγμα γέμισε ξανά κόσμο, μαχητικότητα και αλληλεγγύη.


Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, Σωματεία και Ομοσπονδίες που έχουν σταθεί συμπαραστάτες στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς από συνοικίες και γειτονιές, έδωσαν το «παρών» στη διαδήλωση απέναντι στην «ειδική διαχείριση» με την οποία η κυβέρνηση ισοπεδώνει μισθούς και δικαιώματα, θέτει στο απόσπασμα τις θέσεις εργασίας, εκποιεί την επιχείρηση και τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, από τα μεγάφωνα ανακοινώνονταν συνεχώς ψηφίσματα στήριξης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης, προσθέτοντας νέα σωματεία και φορείς στον κατάλογο της αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Παρευρέθηκαν ακόμη πολλοί εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συμμετείχαν ακόμα βουλευτές και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γ. Βαρουφάκη, εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών Λοκρών, Ορχομενού, Δυρφίων - Μεσσαπίων, Κύμης - Αλιβερίου και άλλων φορέων Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.

Με πορεία από την Ομόνοια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Με πορεία από την Ομόνοια οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έφτασαν στο χώρο της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Οι παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, η σημασία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά και οι αιτίες της διαλυτικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων στις ομιλίες στη συγκέντρωση από εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων στην επιχείρηση και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Κορύφωση του συλλαλητηρίου αποτέλεσε η συναυλία με την οποία έκλεισε η συγκέντρωση και οργανώθηκε με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σε αυτή συμμετείχαν η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου, ο Δημήτρης Κανέλλος, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και οι μουσικοί Ζαχαρίας Γερασκλής, Δημήτρης Γιαννούχος, Πάνος Τσίτσικας, Φίλιππος Παχνιστής και Λευτέρης Κουάντας.

Με τα τραγούδια και τις ευχές για «καλή δύναμη», πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό το πρωτόγνωρο κύμα συμπαράστασης που έχει προκαλέσει ο δίκαιος αγώνας των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας με τις μελωδίες και τις φωνές τους κουράγιο για τη συνέχεια.

Σημαντικός σταθμός στον πολύμηνο αγώνα

Επιστρέφοντας στα μέρη τους και στις διάφορες εγκαταστάσεις της εταιρείας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν προσθέσει έναν σημαντικό σταθμό σε μια πορεία κινητοποιήσεων που διαρκεί πάνω από έξι μήνες, γράφοντας ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας των εργατικών - λαϊκών αγώνων για τη ΛΑΡΚΟ. Εστειλαν το μήνυμα ότι μπορούν να σταθούν αντάξιοι της παρακαταθήκης των αγώνων που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοί τους με τη μεγάλη απεργία του 1977, με τις κινητοποιήσεις το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90. Να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στους πάνω από 80 νεκρούς στις βάρδιες του εργοστασίου και στα μεταλλεία, στο πλήθος των νεκρών από επαγγελματικές ασθένειες και των σακατεμένων από τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Από τη συναυλία με την οποία κορυφώθηκε το συλλαλητήριο
Από τη συναυλία με την οποία κορυφώθηκε το συλλαλητήριο
Με το νέο μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, τεσσερισήμισι μήνες μετά από την προηγούμενη κάθοδο στις 25 Γενάρη, τις απεργίες, τις συγκεντρώσεις στη Χαλκίδα και στο χώρο του εργοστασίου, το κλείσιμο της Εθνικής οδού στο Μαρτίνο, τις καταλήψεις που μεσολάβησαν, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδειξαν πως αντέχουν απέναντι στις κάθε είδους πιέσεις που ασκούν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της για να διασπάσουν την ενότητά τους. Οτι απαντούν με αγώνα απέναντι στις προσπάθειες καλλιέργειας μοιρολατρίας και εφησυχασμού. Οτι απέναντι στην αισχρή συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσαν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, στο τσουβάλιασμά τους με τα golden boys που οι ίδιες οι κυβερνήσεις διόρισαν, στην προσπάθεια να φανούν οι εργαζόμενοι ως υπεύθυνοι για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, εκείνοι αντιτάσσουν τα δίκαια αιτήματά τους, την αλήθεια των επιχειρημάτων τους, την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα και η οποία εκφράστηκε ξανά στην Αθήνα.

Κόντρα στις μεθοδεύσεις και τις συκοφαντίες

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας το σταμάτημα της ειδικής εκκαθάρισης και παλεύοντας για τα δικαιώματά τους, αποκάλυψαν ξεκάθαρα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τις άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του εργοστασίου και των μεταλλείων. Απέδειξαν ότι οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται ως συνέχεια των πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δρομολογώντας την περαιτέρω απαξίωση της επιχείρησης, το κλείσιμο ή το ξεπούλημά της προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ξεσκέπασαν τις μεθοδεύσεις για το χρέος στη ΔΕΗ, στην οποία η ΛΑΡΚΟ πληρώνει διπλάσια και τριπλάσια την τιμή του ρεύματος από ό,τι άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Ανέδειξαν το ρόλο της ΕΕ για τις δήθεν «κρατικές ενισχύσεις» και τις πιέσεις της να προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.


Πολύ περισσότερο, σε αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης και άλλων επιτελείων να περάσουν την προπαγάνδα περί «μη βιώσιμης ΛΑΡΚΟ», περί «προβληματικής» επιχείρησης που δήθεν πληρώνει ο λαός, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον αγώνα τους ανέδειξαν τις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητές της και τις αιτίες που έχει φτάσει σ' αυτή την κατάσταση. Ανέδειξαν τις δυνατότητες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της μέσα από την καθετοποίηση της παραγωγής, την παραπέρα επεξεργασία του σιδηρονικελίου και τον διαχωρισμό του κοβαλτίου, τη συμμετοχή της ΛΑΡΚΟ στην ανάπτυξη παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, την αξιοποίηση των υποπροϊόντων της, το ρόλο των ορυκτών της στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και της συσσώρευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε αυτήν την κρίσιμη ανάδειξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ συνέβαλε και το ΚΚΕ με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, οι προβλέψεις της οποίας όχι μόνο προστατεύουν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά παράλληλα θέτουν ξεκάθαρα το πώς η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και να λειτουργήσει προς όφελος του λαού και της οικονομίας της χώρας. Μια τροπολογία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε χωρίς καν να συζητηθεί και με φόντο την εκκωφαντική σιωπή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύσης, αναδεικνύοντας την υποκριτική στάση των εν λόγω κομμάτων, που από τη μία δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων και από την άλλη κρατούν «τεντωμένο το χαλί» της διάλυσης και του ξεπουλήματος που στρώνει η κυβέρνηση.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ