Τρίτη 28 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανταλλαγές πυρών και κατηγοριών «Χεζμπολάχ» - ισραηλινού στρατού

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επιπρόσθετη αύξηση της έντασης στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου προκαλεί η χτεσινή ανταλλαγή πυρών, για περίπου μία ώρα, ανάμεσα σε μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη λιβανέζικη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα (μέρος της οποίας έχει καταπατήσει το Ισραήλ) στα σύνορα αμφοτέρων πλευρών. Από την ανταλλαγή πυρών, που από τον ισραηλινό στρατό αποδόθηκε σε απόπειρα δολιοφθοράς μαχητών της «Χεζμπολάχ», δεν αναφέρθηκαν τραυματίες ή θύματα. Πάντως, ισραηλινή ρουκέτα έπεσε στη βεράντα σπιτιού Λιβανέζων αμάχων που κατοικούν στην περιοχή. Το συμβάν σημειώνεται μία βδομάδα μετά τη δολοφονία στελέχους της «Χεζμπολάχ» σε προάστιο της Δαμασκού στη Συρία από ισραηλινό πύραυλο και λίγες μέρες μετά την αποστολή ενισχύσεων του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η «Χεζμπολάχ», με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την πρόκληση του συμβάντος, υποστηρίζοντας ότι τα περί απόπειρας δολιοφθοράς σε περίπολο του Ισραηλινού στρατού «είναι ισχυρισμοί των Ισραηλινών». «Αυτοί άνοιξαν πυρ στον Λίβανο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως «δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να χτυπηθούν Ισραηλινοί στρατιώτες».

Η ισραηλινή πλευρά αρχικά είχε κάνει λόγο για «εν εξελίξει σύγκρουση στην περιοχή του Μοντ Ντοβ, στο βόρειο Ισραήλ» και επέρριψε την ευθύνη στη «Χεζμπολάχ», υποστηρίζοντας πως απέτρεψε «μια απόπειρα διείσδυσης ενός τρομοκρατικού πυρήνα» στα βόρεια σύνορά του. Αργότερα χτες βράδυ πάντως ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον κυβερνητικό εταίρο του - υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς, σε μία προσπάθεια να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να πάρουν, εάν χρειαστεί, περαιτέρω μέτρα.

Η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ, UNIFIL, κάλεσε τις δυο πλευρές να επιδείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Την περασμένη βδομάδα ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε πως θα εκδικηθεί το Ισραήλ για την εκτέλεση του στελέχους στη Συρία, ενώ ακολούθησε δήλωση Ισραηλινών αξιωματούχων πως «δεν ήταν στόχος» το στέλεχος της οργάνωσης που δολοφονήθηκε στη Δαμασκό...

Νέες διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ πάντως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή αρκετών χιλιάδων πολιτών συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών αφορούν την έκρηξη της ανεργίας, τις κατηγορίες διαφθοράς που βαρύνουν τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τους κακούς χειρισμούς των αρμόδιων αρχών που προκάλεσαν δεύτερο κύμα κρουσμάτων πανδημίας, Covid-19, παρά τα αρχικώς αυστηρά μέτρα.

Δεν έλειψαν προχτές βράδυ οι συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντίπαλους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στη διάρκεια διαδήλωσης και αντιδιαδήλωσης που έγιναν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα δεκάδες συλλήψεις αλλά και τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ