Κυριακή 6 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Προσπάθειες για «αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο»

Ο Δεκέμβρης του 2000, αποτέλεσε για το ΔΗΚΚΙ, μήνα σταθμό για την πολιτική του δράση για όλη τη χρονιά του 2001, αφού το συγκεκριμένο μήνα πραγματοποίησε το συνέδριο του και τις αποφάσεις αυτού επιχείρησε να υλοποιήσει όλη τη χρονιά που μας πέρασε.

Τότε το σώμα του συνεδρίου, έκανε αποδεχτή την πρόταση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα για γενικότερη συνεργασία όλων των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων της χώρας για τη δημιουργία ενός αντινεοφιλελεύθερου, προοδευτικού και πατριωτικού κινήματος» και έθεσε αφετηρία αυτής της προσπάθειας τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Σε αυτή του την προσπάθεια το ΔΗΚΚΙ, «πλήρωσε» την εμμονή του να θεωρεί «αριστερή δύναμη» και να προσπαθεί μάλιστα να την προσεγγίσει, το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε «ναυάγιο» μια προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει από το Φλεβάρη του 2001, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου... Εκείνη τη χρονική περίοδο και ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ, και εκπροσώπων της ΑΚΟΑ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΕΔΗΚ και της ΚΕΔΑ και σύμφωνα με δηλώσεις που είχαν ακολουθήσει είχε προετοιμαστεί το κλίμα για την υπογραφή κοινής πολιτικής διακήρυξης, ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, ο ΣΥΝ έκανε λόγο για αυτόνομη κάθοδο στους μεγάλους δήμους, ενώ δεν έπαιρνε καμιά απολύτως δέσμευση για τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες...

Βέβαια, σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΝ, ουσιαστικά μόνο με αοριστίες αναφερόταν στη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασιών, αφού έχει ήδη αποφασίσει - με απόφαση Συνεδρίου μάλιστα - την αυτόνομη κάθοδό του στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας - Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε, ότι η πολιτική ηγεσία του ΔΗΚΚΙ, δεν είχε λάβει υπόψη της, τους διάφορους ελιγμούς που επιχείρησε να κάνει ο ΣΥΝ, σε προηγούμενο χρονικό διάστημα, όταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπαθούσε να δικαιολογήσει την άρνηση του για συνεργασία στη στάση που κρατούσε το ΚΚΕ, στο οποίο χρέωνε «άρνηση και εμπόδια στην κοινή δράση»!!!

Πάντως, ο Δ. Τσοβόλας, κλείνοντας τη χρονιά αυτή με συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο, τόνισε ότι το κόμμα του θα κατεβεί αυτόνομα στις Νομαρχίες, αλλά και σε κάποιους μεγάλους δήμους της χώρας. Παράλληλα, όμως είπε, θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία αντινεοφιλελεύθερων συμμαχιών.

Σ' αυτό το σημείο πάντως πρέπει να αναφέρουμε τη θετική συμβολή του ΔΗΚΚΙ στη συσπείρωση δυνάμεων μέσα στο ΠΑΜΕ, στους αγώνες που έδωσαν μέλη και στελέχη του για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ ο συνδικαλιστικός τομέας του ΔΗΚΚΙ, είχε αποφασίσει να μη «συμμετέχει κατ' ουδένα τρόπο στον ψευδεπίγραφο κοινωνικό διάλογο». Επίσης θετική στάση κράτησε στους αγώνες κατά του ΝΑΤΟ, του πολέμου και των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών αλλά και για τις δημοκρατικές και κοινωνικές ελευθερίες.


Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ