Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,7 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Καμία ουσιαστική δέσμευση για έργα αντισεισμικής θωράκισης

Τη Σάμο επισκέφτηκε το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την ενημέρωση των κατοίκων μέσω του μηχανισμού 112 για τσουνάμι, όπως και για το ότι ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ...εμπειρία στην καταγραφή των ζημιών και την εκταμίευση των αποζημιώσεων σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, απέφυγε την ουσία του ζητήματος, τη διαχρονική παντελή έλλειψη πολιτικής και μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Ακόμα και σε αυτά που υποστήριξε, περί καταγραφής των ζημιών στο νησί και εκταμίευσης πόρων, «με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι γινόταν στο παρελθόν», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται μετά τους ελέγχους και τους αποχαρακτηρισμούς που γίνονται, είναι ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, που εξαναγκάζονται (όσοι μπορούν) να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ορθοποδήσουν. Ταυτόχρονα, τα αναγκαία έργα και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν έχουν το ποσοστό κέρδους που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σάμο, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή υφυπουργών, αξιωματούχων και τοπικών φορέων. Είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, θα δοθεί προτεραιότητα σε δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Μιλώντας και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είπε ότι η πολιτεία θα μεριμνήσει για τα θέματα των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ