Τρίτη 10 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΝ.-- Ο εισαγγελέας της γαλλικής Λιόν, Νικολά Ζακέ, δήλωσε ότι ο 40χρονος που πρόσφατα πυροβόλησε έναν ελληνορθόδοξο ιερέα «αποδείχθηκε ότι είναι ο σύζυγος μιας γυναίκας που διατηρούσε ερωτική σχέση με το θύμα». Πρόσθεσε πάντως ότι η έρευνα «θα συνεχιστεί, για να καθοριστούν τα κίνητρα και το πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα», αλλά και ότι θα οδηγηθεί στο δικαστήριο ο ύποπτος, ενώ απέκλεισε οριστικά το σενάριο «τρομοκρατικής ενέργειας».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 8 θύματα - μεταξύ τους και παιδιά - άφησε πίσω της νέα επίθεση με όλμο που σημειώθηκε χτες στην πόλη Γκάζνι στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση στους Ταλιμπάν, ωστόσο επίσημη ανάληψη ευθύνης δεν είχε γίνει μέχρι χτες. Την Κυριακή είχε προηγηθεί νέα επίθεση και στην Καμπούλ, με στόχο το αυτοκίνητο του Γιάμα Σιαουάς, πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή και νυν συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν πλέον στη λίστα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» το «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν» (ΕΤΙΜ), υποστηρίζοντας πως «δεν έχουν προκύψει αξιόπιστες αποδείξεις ότι υπάρχει ακόμα». Η οργάνωση δρα στην κινεζική αυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο είναι αντιμέτωπο με αποσχιστικό κίνημα, στο οποίο προσπαθούν να παρέμβουν διάφορα κέντρα. Εξ ου και το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» και «σταθερή αντίθεση στην αμερικανική απόφαση», καλώντας την Ουάσιγκτον να σταματήσει «την οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά τη διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε φυλάκιο του ιρακινού στρατού στη Δυτική Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 8. Οι δράστες επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα και κατά την επίθεση χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα όπλα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπί Αχμεντ προχώρησε την Κυριακή σε αλλαγές στην ηγεσία του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, ενώ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις έναντι ενόπλων, μελών του «Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι». Την Κυριακή αναφέρθηκαν ο θάνατος 6 ατόμων και ο τραυματισμός άλλων 60 σε συγκρούσεις σε περιοχή της περιφέρειας Τιγκράι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ