Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ
Φιέστες και συνεκπαιδεύσεις Αμερικανών φονιάδων «δίχως έλεος»

Στο φόντο το μήνυμα... «ειρήνης» και «σταθερότητας» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων: «Κανένα έλεος»
Στο φόντο το μήνυμα... «ειρήνης» και «σταθερότητας» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων: «Κανένα έλεος»
Φιέστα για την αλλαγή διοίκησης του 1ου Τάγματος της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB, ελικοπτεράδες) των ΗΠΑ έγινε την Τετάρτη στο Στεφανοβίκειο, με τους Αμερικανούς να δηλώνουν, από τις πρώτες κιόλας βδομάδες ανάπτυξής τους στη Μαγνησία, «ευγνώμονες» για τη «φιλοξενία» που απολαμβάνουν στην περιοχή, την οποία οργώνουν ήδη σε ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, βαθαίνοντας επικίνδυνα την «εταιρική» σχέση.

Παρουσία του ίδιου του διοικητή της CAB, συνταγματάρχη Τρ. Χάμπχαμπ, και άλλων μεγαλόσχημων προσκαλεσμένων, έγινε παράδοση - παραλαβή της διοίκησης του τάγματος, σε ένα ...χολιγουντιανό σκηνικό, όπου Αμερικανός αξιωματούχος τραγούδησε «α καπέλα» τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, «επιστρατεύτηκε» φορητό ηχείο για να εκτελέσει τον ελληνικό και γερανοφόρα του στρατού σήκωσαν ένα γιγαντιαίο λάβαρο με το έμβλημα και το σύνθημα του τάγματος, ένα εύγλωττο «Μην αναμένετε έλεος» («Expect No Mercy»), χαρακτηριστικό των φονιάδων που το αποτελούν, έχοντας μακρά παράδοση από επιχειρήσεις όπως στον πόλεμο του Κόλπου, ενώ μέχρι πριν από 18 μήνες επιχειρούσαν στο Αφγανιστάν.

Εκτοτε αναπτύχθηκαν μέσω λιμένα στη Γαλλία, στην Ευρώπη, και τους τελευταίους 4 μήνες πραγματοποίησαν σειρά ασκήσεων σε Πολωνία, Λιθουανία και Γερμανία, ενώ φέρονται να ολοκλήρωσαν ήδη και την πρώτη εκπαιδευτική τους δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους, συγκεκριμένα «επίθεση από αέρος για κατάληψη οχυρωμένης τοποθεσίας».

Ο ίδιος ο Χάμπχαμπ, σε λόγο που απηύθυνε, ευχαρίστησε τον απερχόμενο διοικητή για τα «επιτεύγματά» του, χαιρέτισε τη συμμετοχή των Ελλήνων αξιωματούχων στη χτεσινή φιέστα και εστίασε στις συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που θα ξετυλιχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο ίδιος ο απερχόμενος διοικητής του τάγματος, ταγματάρχης Μ. Φιξ, δήλωσε ευγνώμων για τη «φιλοξενία» που γνώρισε μαζί με τους άνδρες του από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αυτό το διάστημα, τη «γενναιόδωρη στήριξη», όπως είπε, και τόνισε ότι στόχος των Αμερικανών είναι «να ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση», σε υλοποίηση άλλωστε όσων προβλέπονται από τον «Στρατηγικό Διάλογο», που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις. Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε περήφανος που ηγήθηκε μίας από τις «πιο επικίνδυνες και φονικές μηχανές στον πλανήτη». Ο νέος διοικητής, ταγματάρχης Α. Μάρστον, χαιρέτισε τη «στήριξη» που λαμβάνει το τάγμα του στην Ελλάδα, δήλωσε ανυπόμονος να ξεκινήσουν οι συνεκπαιδεύσεις και έβαλε στόχο να συνεχίσει την ...παράδοση ως το καλύτερο τάγμα επιθετικών ελικοπτέρων, όπως είπε.

Θυμίζουμε ότι τέτοιες συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, γίνονται πολλά χρόνια τώρα, ήδη από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, με περιοδικές μετασταθμεύσεις στην Ελλάδα τέτοιων αμερικανικών ταγμάτων, στο πλαίσιο και της μεταστάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων προς υποστήριξη της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve», η οποία μετρά φέτος τον 6ο χρόνο υλοποίησής της.

Φέτος πυρήνας της δύναμης αυτής είναι ακριβώς η 101 CAB, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι αναπτύσσονται στο Στεφανοβίκειο συνολικά 400 Αμερικανοί (χειριστές, τεχνικοί, διαβιβαστές, διοικητικοί, προσωπικό ασφαλείας κ.ά.), που θα παραμείνουν εκεί έως και τα τέλη Μάρτη 2021, δηλαδή για έξι μήνες. Θα αναπτυχθούν επίσης σημαντικός αριθμός επιθετικών ελικοπτέρων «Apache» αλλά και ελικόπτερα διάσωσης μάχης (Rescue Combat) «HH-60 Pave Hawk», που θα εμπλακούν στα σχετικά σενάρια ασκήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ