Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις υπερασπίζονται την Υγεία - εμπόρευμα σε βάρος των επειγουσών λαϊκών αναγκών

Associated Press

Στη συζήτηση για το «Πρόγραμμα σχετικά με τη δράση της Ενωσης στον τομέα της Υγείας κατά την περίοδο 2021-2027 - EU4Health» έκανε παρέμβαση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί να νομιμοποιήσει τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας που αποδείχτηκε με οδυνηρό τρόπο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και επιβεβαιώνεται ακόμη πιο δραματικά στο δεύτερο. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αερομεταφορά γιατρών από τη μια χώρα με απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα Yγείας «της μιας νόσου» στην άλλη, διαιωνίζοντας το μπάλωμα κενών, ανοίγοντας άλλα, ενώ από αυτά σε κάθε περίπτωση θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας, ρημάζοντας το λαϊκό εισόδημα. Στην ουσία, παγιώνεται η αντίληψη εμπορευματοποίησης της Υγείας, των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, στη λογική του «κόστους - οφέλους», με το κράτος να «εγγυάται» μόνο ένα «ελάχιστο βασικό πακέτο», που δεν θα αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη, και από εκεί και πέρα θα κυριαρχεί πλήρως η λογική «όποιος έχει να πληρώσει...» με εργαλείο την ιδιωτική ασφάλιση. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των επειγουσών λαϊκών αναγκών και με τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων και αναγκών των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε τα παρακάτω: «Οι ΜΕΘ σε όλη την ΕΕ "χτυπάνε κόκκινο". Ξανά οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει λόγω των τραγικών ελλείψεων. Οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ υπερασπίζονται την Υγεία - εμπόρευμα και την ανταγωνιστική λειτουργία της προς όφελος των ομίλων, που έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

Οι πανηγυρισμοί σας για το εμβόλιο δεν μπορούν να κρύψουν τους σφοδρούς ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών που είναι ασύμβατοι με το κοινωνικό αγαθό της Υγείας και επιφυλάσσουν όρους συμβολαίων άγνωστους κι επικίνδυνους για τους λαούς. Σε ομίλους και τράπεζες δίνετε 1.7 τρισ., αλλά για την Υγεία προβλέπετε μόλις 9 δισ. που ούτε αυτά θα διατεθούν στις δημόσιες δομές, αλλά για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ΣΔΙΤ, με το λαό να πληρώνει αδρά.

Εδώ και τώρα να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση οι ιδιωτικές κλινικές και να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό, να εξασφαλιστούν χειρουργεία, τεστ, εξετάσεις για όλες τις ασθένειες. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, να ανοίξουν ΜΕΘ, να υλοποιηθούν μέτρα πρόληψης της νόσου σε χώρους δουλειάς, γηροκομεία και ΜΜΜ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ