Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσβλέπει σε μια «δίκαιη συμφωνία» μετά από «διάλογο άνευ όρων»

Turkish Presidency

«Οταν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι εγκαταλείψουν την κακομαθημένη τους συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί δίκαιη συμφωνία», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Μίλησε μάλιστα για «σύντομο χρονικό διάστημα» στο οποίο πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, ενώ αναδεικνύοντας ευρύτερα συμφέροντα και ανταγωνισμούς που εστιάζουν στην περιοχή μας, συμπλήρωσε:

«Η διέξοδος από την κρίση στην οποία βρίσκεται η ΕΕ περνάει επίσης από εδώ. Πρέπει να ανοίξουν τα κανάλια διπλωματίας και συμβιβασμού για να αρθεί η αβεβαιότητα που προέκυψε στην περιοχή μας μετά τις εκλογές στην Αμερική. Με αυτή την αντίληψη θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τόσο την παρουσία μας στο πεδίο της δράσης, όσο και να λειτουργούμε αποτελεσματικά μέσα από τα κανάλια της διπλωματίας». Ισχυρίστηκε δε ότι «εμείς θέλουμε να δράσουμε στη νέα εποχή μαζί με όλα τα κράτη της περιοχής, τους λαούς των οποίων βλέπουμε ως αδελφούς και τα ίδια ως φιλικά κράτη. Δεν έχουμε εναντίον κανενός κρυφή ή φανερή προκατάληψη, δεν έχουμε εχθρικούς ή σκοτεινούς λογαριασμούς».

Την ίδια στιγμή, αντιδρώντας στις ελληνικές διαμαρτυρίες για την παράταση της επιχείρησης του «Ορούτς Ρέις», το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί ξανά την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις της για τα θαλάσσια όρια», που μάλιστα ισχυρίζεται ότι «είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική και δεν έχουν καμιά ισχύ και αξία για εμάς». Προσθέτει δε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος)», αλλά και ότι «εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής, όπως δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι θέλει λύση, πρέπει αντί να κάνει δηλώσεις που να αυξάνουν την ένταση, στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας, να δώσει θετική απάντηση στην έκκλησή μας για διάλογο άνευ όρων».

Στο μεταξύ, την Κυριακή τελικά αναμένεται να φτάσει στην κατεχόμενη Κύπρο ο Ερντογάν και μεταξύ άλλων να επισκεφτεί ειδικό χώρο στα Βαρώσια, που οι κατοχικές αρχές αναμορφώνουν ως «εθνικό κυπριακό κήπο».

Σημειωτέον ότι τέλη Νοέμβρη αναμένεται στην Κύπρο και η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για νέα 5μερή διάσκεψη. Χτες, η ειδική σύμβουλος του γγ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, συνάντησε και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, όπως είχε κάνει πρόσφατα και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις του, ο Τατάρ είπε ότι για τους Τουρκοκύπριους αποτελούν κόκκινες γραμμές οι «τουρκικές εγγυήσεις» και η «κυριαρχική ισότητα» στο νησί, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να λάβει υπόψιν πως «η Κύπρος δεν είναι η παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος».

Δυσαρέσκεια Αγκυρας για περιοδεία Πομπέο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το πρόγραμμα της νέας πολυήμερης περιοδείας που ξεκινά σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην περιοχή μας. Η περιοδεία περιλαμβάνει και επαφές στην Τουρκία, που - σύμφωνα με την έως τώρα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - αφορούν και συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να συζητήσει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, μαζί του «ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο». Σημειωτέον ότι η ανακοίνωση δεν ανέφερε τι συναντήσεις θα γίνονταν με την τουρκική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι «η θρησκευτική ελευθερία των πολιτών μας από διαφορετικές θρησκείες προστατεύεται» και διαμαρτυρήθηκε για «ακατάλληλη» γλώσσα που χρησιμοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία, καταλήγοντας ότι «θα ήταν πιο ενδεδειγμένο για τις ΗΠΑ να κοιταχθούν στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους στη χώρα τους», αλλά και προτρέποντας την Ουάσιγκτον η επίσκεψη Πομπέο στην Τουρκία να επικεντρωθεί «στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Πάντως, σε άλλο ύφος έγιναν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που επέλεξε να αναμοχλεύσει το θέμα των «S-400», υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» και των μαχητικών αεροσκαφών «F-35». Σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Ακάρ είπε ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να προτείνει τη δημιουργία διμερούς ομάδας εργασίας για το θέμα. Επανέλαβε δε ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεροπορικής άμυνας "S-400" με τον ίδιο τρόπο που τα συστήματα "S-300" χρησιμοποιούνται από ορισμένα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αλλά και ότι «θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε αποφασιστικά στις προσπάθειες φυλάκισης της Τουρκίας στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο Πέλαγος και στον κόλπο της Αττάλειας στη Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ