Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Θηλιά για την υγεία του λαού το «πλαίσιο» ΕΕ και κεφαλαίου που στηρίζει η κυβέρνηση

Την προσήλωση της κυβέρνησης στις κεντρικές συμφωνίες που υπέγραψε η ΕΕ με τις φαρμακοβιομηχανίες, συμβάσεις οι οποίες έχουν «τινάξει στον αέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού σε κάθε χώρα, διακηρύσσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, κρατώντας το λαό δέσμιο γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών φαρμακοβιομηχανιών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

«Είμαι λοιπόν χαρούμενος που το έκανε η Ευρώπη εκ μέρους μας συλλογικά», είπε χαρακτηριστικά για τις παραγγελίες εμβολίων, μιλώντας χτες στο «Ρόιτερς». Επέμεινε ότι «εάν δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο οι μικρότερες χώρες θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις» με τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Δεν θα ήταν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να λάβει τον αριθμό των δόσεων που έλαβε, χωρίς τον κεντρικό συντονισμό για την αγορά και διανομή σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού», πρόσθεσε, παραδεχόμενος από τη μια τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου στον καπιταλισμό, και από την άλλη παραβλέποντας ότι οι συμφωνίες της ΕΕ επιλέγουν εμβόλια συγκεκριμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων με καθαρά γεωπολιτικά κριτήρια, στερώντας την πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια που είναι ασφαλή σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή του σε διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετείχε χτες το απόγευμα (στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021»). Σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς την προμήθεια εμβολίων, ο πρωθυπουργός έφτασε να αναφωνήσει «Ο γέγονε, γέγονε»!

Στο ίδιο μοτίβο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, ερωτηθείς χτες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο, είπε ότι «ως κυβέρνηση κινούμαστε μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων».

Στο μεταξύ, καθώς πυξίδα της κυβέρνησης είναι πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ η πανδημία επελαύνει, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» εξέφρασε μύχιους πόθους του εγχώριου τουριστικού κεφαλαίου για «ισχυρή ανάκαμψη του Τουρισμού το φετινό καλοκαίρι, καθώς μεταξύ άλλων οι ταχείς εμβολιασμοί σε βασικές αγορές, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν το δρόμο για επιστροφή των τουριστών».

Την προσήλωσή του στις αρχές και «αξίες» της εμπορευματοποίησης της Υγείας έδειξε και χτες το πρωί, όταν επισκέφθηκε το ΚΑΤ για να κόψει τις «κορδέλες» στις νέες κλίνες ΜΕΘ που θα λειτουργήσουν εκεί. Παρά την προσπάθειά του να προβάλει μια «μαγική εικόνα» περί ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι συγκεκριμένες κλίνες είναι ενδεικτικές για τη λογική εμπορευματοποίησης και χορηγιών με την οποία εμποτίζεται το ΕΣΥ, πάνω στο έδαφος της γύμνιας και των ελλείψεων, αφού προέρχονται από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και όχι από ένα κρατικό, κεντρικό σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δείχνοντας άλλωστε πόσο αθωράκιστη είναι η δημόσια Υγεία, ακόμα και με δικά τους μέτρα και σταθμά, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε ξανά ως στόχο «εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Ταυτόχρονα, έβαλε ξανά σε αναμονή τους υγειονομικούς, παραπέμποντάς τους και πάλι σε ιδιωτικές χορηγίες. Είπε συγκεκριμένα ότι «το Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", εκτός από την υποστήριξη σε υποδομές, έχει κάνει και μία κίνηση οικονομικής ενίσχυσης όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορονοϊού, και θέλω να ξέρετε ότι όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, η ελληνική πολιτεία θα είναι συνεπής και θα ανταμείψει αυτούς οι οποίοι εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτόν και μας έβγαλαν όλους, ως χώρα, ασπροπρόσωπους»...

Τέλος, ενώ το πρόγραμμα του εμβολιασμού έχει εκτροχιαστεί, καθώς δόσεις δεν καταφτάνουν ελέω φαρμακοβιομηχανιών και ΕΕ, σε μια απαράδεκτη προσπάθεια να παρουσιάσει τους υγειονομικούς ως «διασπορείς του ιού» και για να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τις καθυστερήσεις και στον δικό τους εμβολιασμό, τους κάλεσε να δώσουν «πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού» και να εμβολιαστούν, αυτοί «οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς - που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί - να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση»...

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στοχοποιεί τους υγειονομικούς για τη διασπορά του ιού μιλώντας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης δεν μπόρεσε χτες να δώσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό νοσηλευτών και γιατρών του ΕΣΥ που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα: «Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό που μπορούμε να πούμε σχετικά με το πόσοι έχουν εμβολιαστεί και πόσοι όχι, γιατί αυτό μεταβάλλεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία - όπως είδαμε στην περίπτωση της Πάτρας - το ποσοστό είναι χαμηλό, υπάρχουν άλλα νοσοκομεία στα οποία τα ποσοστά είναι υψηλότερα».

Στην επισήμανση ότι γιατροί από το Νοσοκομείο Πάτρας καταγγέλλουν πως το μικρό ποσοστό εμβολιασμού δεν οφείλεται σε άρνησή τους, αλλά στο γεγονός ότι δεν τους είχε κλειστεί ακόμα ραντεβού εμβολιασμού και σε άλλα αντίστοιχα κενά, για τα οποία την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, απάντησε ξανά με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»: «Σε κάθε περίπτωση, καλούμε τους υγειονομικούς - τους οποίους σεβόμαστε απόλυτα για τον ηρωικό αγώνα που έχουν δώσει σ' αυτόν τον πόλεμο κατά της πανδημίας- όσους έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν, να εμβολιαστούν. Μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω του συστήματος. Οποιοσδήποτε θελήσει να εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή κλείνοντας ραντεβού»...

Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κάποια πρόνοια για τα ΜΜΜ, μετά και τις μολύνσεις των εργαζομένων π.χ. στο Μετρό.«Η διαδικασία είναι δεδομένη. Υπάρχει ιχνηλάτηση και οι άνθρωποι που είναι θετικοί μπαίνουν σε καραντίνα. Προσπαθούμε να απομονώσουμε τα περιστατικά που σχετίζονται με τις μολύνσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε, παρακάμπτοντας την ανάγκη για πύκνωση των δρομολογίων, με μέσα και επιπλέον προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ