Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προς τον επόμενο γύρο των διερευνητικών με «οδηγό» τα σχέδια των ΗΠΑ

Προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές Μάρτη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 - 26/3, προσδιόρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης τον επόμενο, 62ο, γύρο των διερευνητικών επαφών, που αυτήν τη φορά έχει προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, ζητά η ΕΕ να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις γεωπολιτικές κόντρες στην Ανατ. Μεσόγειο, στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Ρόιτερς», χαρακτήρισε τις διερευνητικές «ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά πρόσθεσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξει συνέπεια στη συμπεριφορά της. Αυτό δεν μπορεί να είναι ένας περισπασμός για να αποφύγει τη συζήτηση στη Σύνοδο του Μαρτίου». Συζήτηση που αφορά το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και παζαριών, μέσα στα οποία εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσαν γερμανικά ΜΜΕ, τόνισε ότι η κυβέρνηση ζητά «την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από όλες τις χώρες» στην «επίλυση της μιας βασικής διαφοράς μας με την Τουρκία, η οποία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Επέμεινε ότι στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας «υπάρχουν δύο επιλογές. Ελπίζουμε σε μια εποικοδομητική σχέση, αλλά αν τα πράγματα δεν κινηθούν στη σωστή κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία».

Αναγνώρισε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος, και θα πρέπει να είναι και στο Μεταναστευτικό», αλλά έβαλε θέμα ότι θα ανέμενε «ακόμη ισχυρότερη στήριξη» από τους «εταίρους» στην ΕΕ στα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της ΕΕ».

Σε αυτό το φόντο, ζήτησε η ΕΕ «να επιδείξει τη γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό (την γεωπολιτική ισχύ)», σημείωσε.

«Και αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη, κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά», είπε, φέρνοντας για παράδειγμα το ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να μην της πουλήσουν «F-35». «Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση», είπε, επιχειρώντας να κρύψει τη «μεγάλη εικόνα» των οικονομικών και άλλων συμφερόντων που διακυβεύονται και στο παζάρι των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στον αντίποδα της στάσης των ΗΠΑ παρουσίασε τη Γερμανία θυμίζοντας ότι «σχεδιάζει να εξαγάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία». «Απλά θεωρώ», συνέχισε, «πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει τη γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο», συμπλήρωσε.

  • Στο μεταξύ, σε 31 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησε χτες η Τουρκία με 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη «CN-235».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ