Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Πάνω από 426 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα - καθώς δεν δίνονται επίσημα στοιχεία - έχουν νοσήσει σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ωστόσο, ο αριθμός τους είναι σαφώς μεγαλύτερος καθώς με απόφαση της κυβέρνησης, όχι μόνο οι ΜΦΗ παραμένουν αθωράκιστες, αλλά δεν δίνονται σαφή στοιχεία ούτε για το σύνολο των νοσούντων, ούτε για την πορεία όσων νοσηλεύτηκαν.

«Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι τα γηροκομεία μετατρέπονται εύκολα σε εστίες υπερμετάδοσης του COVID, με τραγικές συνέπειες σε πολλές περιπτώσεις», καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα Γηροκομεία, αναδεικνύοντας την επιτακτική ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας μπροστά στο νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Και επισημαίνει δύο σημαντικά προβλήματα:

Πρώτον, σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας: «Ενα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι η έλλειψη προσωπικού. Η νομοθεσία που ισχύει για την σύνθεση προσωπικού είναι ανεπαρκέστατη, ενώ πολλές φορές ακόμα και αυτή η νομοθεσία παραβιάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας, όπως η 11ωρη υποχρεωτική ανάπαυση, το 5ήμερο κ.ά. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδηγεί στη μη τήρηση καθηκοντολογίων, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται σε εκτέλεση καθηκόντων άσχετων με το αντικείμενο της ειδικότητάς τους, όπως για παράδειγμα νοσηλεύτριες να επιφορτίζονται με εργασίες καθαριότητας».

Δεύτερον σε σχέση με τα μέτρα Προστασίας: «Το κυριότερο μέσο πρόληψης, ο μοριακός έλεγχος (τεστ COVID). Από τον Αύγουστο του 2020 που έγιναν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση για το πόσο συχνά γίνονται οι έλεγχοι, αν γίνονται μοριακοί έλεγχοι που είναι οι πιο αξιόπιστοι και κατά πόσον αυτοί οι έλεγχοι έχουν αποδώσει. Αν δηλαδή έχουν εντοπιστεί κρούσματα, έγκαιρα, προτού γίνει διασπορά. Η υπερμετάδοση αποδεικνύει ότι τα κρούσματα εντοπίζονται αφού έχει γίνει διασπορά στον χώρο».

Σχετικά με τη συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης των εργαζομένων, το Σωματείο τονίζει ότι «η επίκληση της ατομικής ευθύνης είναι η εύκολη λύση που διαιωνίζει το πρόβλημα, ενοχοποιώντας τους εργαζόμενους».

Για να προστατευτούν πραγματικά οι χώροι, διεκδικεί:

  • Να συνδεθούν τα μέτρα προστασίας με τις συνθήκες εργασίας. Να υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό και αυστηρή τήρηση καθηκοντολογίων. Οι έλεγχοι των αρμόδιων φορέων να μην προσπερνάνε τις συνθήκες εργασίας και τις αυθαιρεσίες των διευθύνσεων.
  • Να γίνονται συστηματικά μοριακοί έλεγχοι σε προσωπικό και τροφίμους, ώστε να απομονώνονται έγκαιρα τα κρούσματα προτού γίνει διασπορά.
  • Σε περίπτωση διασποράς να δημοσιοποιείται, αν έχουν προηγηθεί έλεγχοι των χώρων, των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας καθώς και τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχητική αύξηση θετικών κρουσμάτων σε άλλη μια Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (2021-04-07 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση και στην Αχαΐα (2021-02-09 00:00:00.0)
Δεκάδες νέα κρούσματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη για μέτρα (2021-01-26 00:00:00.0)
Να θωρακιστούν άμεσα οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (2021-01-20 00:00:00.0)
Ενοχος για τη μαζική διασπορά η εργοδοτική ασυδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης (2020-10-08 00:00:00.0)
Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση στα γηροκομεία (2020-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ