Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας

Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» επισκέφθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μαζί με στελέχη της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του νοσοκομείου και εκπροσώπους του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, ενώ περιόδευσε και σε τμήματα όπου συνομίλησε με υγειονομικούς.

Το κύριο που αναδείχθηκε είναι ότι το νοσοκομείο ετοιμάζεται να μπει στη μάχη για το τρίτο κύμα της πανδημίας με σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και με μεγάλο τμήμα των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως εμβολιαστικό κέντρο. Αλλωστε, στα όριά του λειτουργούσε και κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κατάσταση την οποία θέλουν να αποφύγουν να επαναληφθεί. Οπως αναφέρθηκε εκ μέρους της διοίκησης, για να λειτουργεί με αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες (δηλαδή με βάση το υπάρχον προσωπικό) θα πρέπει να αναπτύξει μόνο μέχρι 6 κλινικές κορονοϊού για τη νοσηλεία 180 ασθενών και 24 κλίνες ΜΕΘ. Σημειώθηκε μάλιστα ότι το νοσοκομείο είχε έφτασε να λειτουργεί 8 κλινικές και 42 κλίνες ΜΕΘ, ξεπερνώντας δηλαδή τα όρια αντοχών προσωπικού και υποδομών.

Συνολικά, περισσότεροι από 300 υγειονομικοί νόσησαν, και πολλαπλάσιοι τέθηκαν σε καραντίνα, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια τις συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης κάτω από τις οποίες καλούνταν να δουλέψουν οι εργαζόμενοι.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, μιλώντας με τους εργαζόμενους, σημείωσε ότι η πολιτική συμβιβασμού με τη λογική που λέει «τόσα σου δίνω, βγάλτα πέρα» δεν οδηγεί πουθενά. Τους κάλεσε να αντισταθούν στην πολιτική υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, στη μείωση του προσωπικού και τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζί με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού με αύξηση της χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στελέχωση και εξοπλισμό νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Φρακάρει υπό το βάρος των ελλείψεων το Νοσοκομείο Χαλκίδας

«Η έξαρση των κρουσμάτων στον δήμο Χαλκιδέων μας φέρνει και πάλι μπροστά στην πραγματικότητα της υποστελέχωσης του νέου νοσοκομείου με τον πιο τραγικό τρόπο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ και σημειώνει την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την ενίσχυσή του και την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Νοσοκομείο, η ΚΟ αναφέρει: «Η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα είναι τόσο αθρόα, που οι γιατροί δεν ξέρουν πια πώς να τα διαχειριστούν με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν. Η κλινική ήπιας νοσηλείας έχει ήδη γεμίσει και τα κρεβάτια που προστέθηκαν μοιράζονται μια κοινή τουαλέτα και οχτώ ασθενείς! Η διακομιδή σε νοσοκομεία της Αττικής δεν είναι εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι και το σύστημα Υγείας στην πρωτεύουσα ασφυκτιά μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας». Και προσθέτει: «Από τη μια, ένα σύγχρονο νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσει νέες κλίνες. Από την άλλη, εξαντλημένοι υγειονομικοί που μπαίνουν στη μάχη του τρίτου κύματος της πανδημίας χωρίς το περιθώριο για μια ανάσα, που υπερβαίνουν εαυτούς και καθήκοντα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά».

Τονίζει, επίσης, ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και να μην υιοθετήσει τα αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών έχει οδηγήσει σε «μπαλώματα», με μετακινήσεις γιατρών από άλλα τμήματα προς την κλινική covid, κάτι που συνεπάγεται την αποψίλωσή τους, την περαιτέρω μείωση των τακτικών χειρουργείων και στο κλείσιμο των τακτικών παθολογικών ιατρείων, μετατρέποντας σταδιακά το νοσοκομείο της Χαλκίδας σε νοσοκομείο μιας νόσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ