Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Μεταβατική κυβέρνηση, «εύθραυστοι» συμβιβασμοί

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Επιταχύνονται οι σχεδιασμοί ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και μονοπωλιακών ομίλων στη Λιβύη μετά την ανάδειξη νέας μεταβατικής κυβέρνησης (τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου και πρωθυπουργού) που θα προετοιμάσει τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκέμβρη. Η εξέλιξη αυτή στην πλούσια σε ενεργειακούς πόρους χώρα της Βόρειας Αφρικής εντάσσεται στις ευρύτερες διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή (βλέπε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά) και χαιρετίστηκε από ΗΠΑ και ΕΕ.

Η εκλογή έγινε το απόγευμα της Παρασκευής μέσω του 75μελούς Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που συνεδρίασε στη Γενεύη της Ελβετίας, παρουσία της αναπληρώτριας ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμερικανίδας διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς. Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου αναδείχθηκε ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στην Ελλάδα, Μοχάμαντ Μένφι, δεύτερο μέλος ο (εκ νότιας Λιβύης) Μόσα αλ Κόνι και τρίτο ο (εκ δυτικής Λιβύης) Χουσεΐνν αλ Λάφι.

Προσωρινός πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, πανίσχυρος επιχειρηματίας, με στενές σχέσεις με την Τουρκία αλλά και τον δολοφονηθέντα Πρόεδρο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος τον είχε διορίσει επικεφαλής της κρατικής Λιβυκής Εταιρείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Ο Ντμπεϊμπά έχει περιθώριο 20 ημερών να συγκροτήσει κυβέρνηση. Μετά θα πρέπει, σε τρεις βδομάδες, να εξασφαλίσει την ψήφο της εκλεγμένης Βουλής που εδρεύει στο Τομπρούκ της Ανατολικής Λιβύης.

Ο Ντμπεϊμπά και ο Μένφι είχαν πάντως την υποστήριξη και του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του απερχόμενου πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την έγκριση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης.

Η ανάδειξη του Μένφι χαιρετίστηκε και από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τον είχε απελάσει προ μηνών από την Ελλάδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου Αγκυρας - Τρίπολης. Το ΥΠΕΞ μάλιστα έσπευσε να αναγγείλει την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη (σε δεύτερο χρόνο), σημειώνοντας ότι «η χώρα μας, ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ