Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίζουν από καλύτερη θέση δράσεις και διεκδικήσεις

Νέα σύσκεψη σωματείων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μετά από κάλεσμα των Σωματείων Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, για να συζητήσουν την πείρα από τις πρωτοβουλίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις.

Μια από τις επόμενες κινητοποιήσεις θα είναι στο υπουργείο Μεταφορών, την Πέμπτη 11/2, στις 5 μ.μ., αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, αλλά και επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι μετά από Γενική Συνέλευση, όπως το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», τα Σωματεία Εργαζομένων «KANAKHΣ», «Τζόνσον & Τζόνσον Ελλάς», ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ και οι εργαζόμενοι της «Δημητρίου Κατασκευαστική».

Συζητήθηκαν πλευρές των παρεμβάσεων των σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς. Επισημάνθηκε ότι σωστά πάρθηκε η πρωτοβουλία για συντονισμό των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μπροστά και στα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς που πολλαπλασιάζονται με την εξέλιξη της πανδημίας.

Εισηγητικά ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, κάνοντας έναν απολογισμό των παρεμβάσεων, επισήμανε: «Εχοντας ως παρακαταθήκη τη δράση από την απεργία στις 26/11, συνεχίσαμε στα εξής: Πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 22/12 (...) Συμμετείχαμε στην κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου στην πύλη του Νοσοκομείου (...) Προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (πρώην ΚΕΠΕΚ). Ξαναπραγματοποιήσαμε ακόμα πιο μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας (...) Οργανώσαμε μεγάλη κινητοποίηση στην Ελευσίνα (...) με συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής οδού της Ελευσίνας (...) Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας».

Ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας, μιλώντας για τη σημασία των πρωτοβουλιών σημείωσε: «Η ίδια η πραγματικότητα, οι καταγγελίες των εργαζομένων έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη συντονισμού των σωματείων της περιοχής. Αυτός ο συντονισμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία, συσπείρωσε στην πορεία και άλλα σωματεία. Το μεγάλο επίτευγμα είναι ότι όλη αυτή η δράση, μας έφερε πιο κοντά με τους εργαζόμενους από περισσότερους χώρους εργασίας (...) Η δράση αυτή ξεφόβισε τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατήγγειλαν τα κρούσματα και τα ελλιπή μέτρα στα σωματεία. Τσακίστηκε η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί "ατομικής ευθύνης" (...) Απαντήθηκε, ακόμα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να στοχοποιήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες για τη διάδοση του ιού (...) Δεν πέρασε στους εργαζόμενους η παραλυτική λογική τού "να περάσει η πανδημία και μετά θα λογαριαστούμε"».

Στη συζήτηση απασχόλησαν συνολικότερα ζητήματα, όπως η κατάσταση στα σχολεία, οι συνθήκες στους μεγάλους χώρους δουλειάς, οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μετανάστες, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή ή σε εκ περιτροπής εργασία. Μεταφέρθηκε πείρα από τις παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, όπως Γενικές Συνελεύσεις και κοινές περιοδείες. Τα σωματεία δεσμεύτηκαν για νέες κινητοποιήσεις για το θέμα των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως παρεμβάσεις στο Κέντρο Υγείας Ασπροπύργου, σύνταξη κειμένου με το πλαίσιο αιτημάτων και συλλογή υπογραφών από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς. Ακόμα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη κάθε σωματείο να αναπτύξει ιδιαίτερο σχέδιο δράσης, προσαρμοσμένο στο χώρο ευθύνης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ