Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Μόλις στο 3,9% η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

Στην Ελλάδα το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα χρησιμοποιηθεί για τις ηλικίες 18-64, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε και χτες η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετατροπή της προτεραιοποίησης, «με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς να είναι η 60-64 ετών».

  • Αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60 - 64 ετών και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της «AstraZeneca» θα διενεργηθούν την Πέμπτη.
  • Την Παρασκευή 12 Φλεβάρη θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και πάλι μέσω πλατφόρμας όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 75 - 79 ετών.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες (και όχι 8, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί). Οπως είπε η Μ. Θεοδώρου εκ μέρους της Επιτροπής, αυτό συμβαίνει, καθώς οι νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, τόσο αυξημένο είναι το επίπεδο αντισωμάτων που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό.

Ο «επιχειρησιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης» όπως παρουσιάστηκε χτες, προμηνύει νέο αλαλούμ, καθώς όσοι είναι άνω των 80 ετών θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ όσοι είναι μεταξύ 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια «AstraZeneca» και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Ο εμβολιασμός των δύο παραπάνω ηλικιακών ομάδων (εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μάρτη και «ακολουθούν οι πολίτες από 18 μέχρι 59 με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου», δηλαδή θα εμβολιαστούν μετά τον Μάρτη.

Η εμβολιαστική κάλυψη είναι στο 3,9%, ενώ η παράδοση 45.000 δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca» δεν εξασφαλίζει την προοπτική του μαζικού και έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού στο 75%.

Τα νέα δεδομένα που δεν επιτρέπουν μέχρι στιγμής τον εμβολιασμό άνω των 65 ετών, όπως και ο εμβολιασμός των υπόλοιπων ομάδων υψηλού κινδύνου από τον Απρίλη και μετά, μεταθέτει ακόμη πιο μακριά το στόχο της συλλογικής ανοσίας και μάλιστα σε μια περίοδο που παρατηρείται έξαρση της διασποράς στην κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ