Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Αλλαγές στο πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για τις δημόσιες συμβάσεις υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων». Κύριος στόχος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η «απλοποίηση» του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και η «μείωση της γραφειοκρατίας», με εμφανή ωστόσο την πρόθεση να... διευκολύνει τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών αυξάνοντας τα χρηματικά όρια και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που απέρρεαν.

Ειδικότερα, κύριο χαρακτηριστικό του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των ορίων στις απευθείας αναθέσεις του Δημοσίου για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, από τις 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 30.000 ευρώ για αγαθά, υπηρεσίες και μελέτες και στις 60.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, για δημόσια έργα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο παύει η υποχρέωση των δημόσιων φορέων να απαιτούν «εγγύηση καλής εκτέλεσης» ίση με το 5% επί της συνολικής αξίας της σύμβασης που ίσχυε μέχρι σήμερα, για συμβάσεις αξίας από 30.000 ευρώ και κάτω.

Τέλος, μειώνεται στις 30.000 από 60.000 ευρώ η εκτιμώμενη αξία δημόσιων συμβάσεων, για τις οποίες είναι υποχρεωτική, από τις αναθέτουσες δημόσιες αρχές, η χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διαγωνιστική διαδικασία μιας δημόσιας σύμβασης) και αυξάνεται σε άνω των 2.500 ευρώ, από 1.000 ευρώ, το ύψος της εκτιμώμενης αξίας συμβάσεων για τις οποίες δημοσιοποιούνται στοιχεία στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ