Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέα αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς...

...ενώ συνεχίζουν να «σέρνονται» οι εκστρατείες εμβολιασμού

Associated Press

Περισσότερα από 115 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 έχουν διαγνωστεί σε όλο τον κόσμο, ενώ πάνω από 2,552 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά βδομάδες. «Θα ήταν πολύ πρόωρο και μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του Οργανισμού, προσθέτοντας, ωστόσο, πως είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.

Στην ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταπολέμησης της πανδημίας αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημειώνοντας πως «ορισμένες χώρες εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων ενηλίκων στους δικούς τους πληθυσμούς, αντί των υγειονομικών και των ηλικιωμένων αλλού». Περίπου 237 εκατ. δόσεις του εμβολίου της «AstraZeneca» αναμένεται να παραδοθούν σε 142 χώρες έως τέλη Μάη μέσω του μηχανισμού COVAX.

Νέες συμφωνίες για τα ρωσικά εμβόλια - Εντεινόμενες διεργασίες εντός ΕΕ

Σύμφωνα με το «Bloomberg», έχουν χορηγηθεί περίπου 246 εκατ. δόσεις εμβολίων παγκοσμίως, με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Μέσα στα κράτη αυτά, αργούς ρυθμούς καταγράφουν και η Ρωσία και η Κίνα, ωστόσο για γεωπολιτικούς λόγους δίνουν ταυτόχρονα προτεραιότητα στην εξαγωγή εμβολίων, ιδιαίτερα σε περιοχές του πλανήτη όπου οι δυτικές φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις αφήνουν κενό.

Στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είχαν εμβολιαστεί μόλις 2 εκατ. άνθρωποι, ενώ πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το 62% των Ρώσων (18 - 24 ετών) δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αν και ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά τους. Την ίδια στιγμή, πάνω από 35 χώρες έχουν παραγγείλει το εμβόλιο «Sputnik V», ενώ το ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) προωθεί συμφωνίες για την παραγωγή του σε μια σειρά άλλες χώρες. Ηδη το «Sputnik V» παράγεται σε μονάδες σε Βραζιλία, Ινδία, Καζακστάν και Νότια Κορέα, ενώ αναμένεται να παράγεται μελλοντικά σε Αργεντινή, Βενεζουέλα, Τουρκία, Σερβία και αλλού.

Χτες η Σλοβακία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα 200.000 δόσεων του «Sputnik V» και έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ, με την Ουγγαρία, που λαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο. Οι εμβολιασμοί υπολογίζεται να αρχίσουν σε δύο βδομάδες.

Η Κίνα - που έχει εγκρίνει τέσσερα εγχώρια εμβόλια - στοχεύει να εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού της έως τα τέλη Ιούλη, δήλωσε χτες ανώτερος αξιωματούχος στο «Reuters», κάτι που απαιτεί ραγδαία αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, ενώ παράλληλα η Κίνα αυξάνει τις εξαγωγές εμβολίων. Μέχρι το τέλος Φλεβάρη είχαν χορηγηθεί 50,52 εκατ. δόσεις, δηλαδή είχε λάβει έστω μια δόση μόλις το 3,56% του πληθυσμού.

Αντίστοιχα, στην ΕΕ, με τις διεργασίες γύρω από το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» να εντείνονται, σε συνθήκες όμως πολύ χαμηλών ρυθμών στους εμβολιασμούς, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντ. Ρέιντερς, ανέφερε ότι με το πιστοποιητικό «δεν θα υπάρχουν διακρίσεις», καθώς αυτό «δεν θα έχει μόνο πληροφορίες για τον εμβολιασμό, αλλά επίσης θα καλύπτει και όποιον έχει αντισώματα έχοντας αναρρώσει από την ασθένεια ή όποιον έχει υποβληθεί σε τεστ».

Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χτες ότι εξετάζει τις εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης για εμβόλια ως ταχύτερη εναλλακτική λύση έναντι των σημερινών αυστηρών όρων για άδειες κυκλοφορίας. «Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε με τα κράτη - μέλη όλες τις πιθανές οδούς για να επιταχύνουμε την έγκριση των εμβολίων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, με επιλογές όπως η «έκτακτη έγκριση εμβολίων σε επίπεδο ΕΕ με κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών - μελών».

Παρακολουθήσεις μέσω κινητών στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, μετά από προσφυγές ενάντια στο πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων από τις υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» «Shin Bet» στο όνομα της πανδημίας, το Ανώτατο Δικαστήριο θέτει περιορισμούς, προσδιορίζοντας ότι από τις 14/3 αυτό το μέτρο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε όσους δεν συνεργάζονται με τις επιδημιολογικές αρχές. Από την Κυριακή ξεκινά η εφαρμογή μέτρου που θα διαχωρίζει τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη, με τους πρώτους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους εστίασης, θεάματος, ξενοδοχεία κ.λπ.

Στο μεταξύ, Αυστρία και Δανία, ως μέλη του First Mover Group που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς, θα συνεργαστούν με το Ισραήλ στην παραγωγή δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων και στην έρευνα για θεραπείες. Ενόψει της επίσκεψης του Kουρτς και της Δανέζας πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν, στο Ισραήλ την Πέμπτη, ο καγκελάριος δήλωσε πως πρέπει «να προετοιμαστούμε για τις μεταλλάξεις και δεν πρέπει πλέον να είμαστε εξαρτημένοι από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων». Την περασμένη βδομάδα ο Κουρτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, για ενδεχόμενη παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Αυστρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ