Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυκνές διεργασίες, επικίνδυνα «οράματα»

«Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας διοίκησης», λέει η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο

Copyright 2020 The Associated

Τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε χτες το βράδυ ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με φόντο τις προσπάθειες αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων, στις οποίες ασκούν μεγάλη πίεση οι αντιθέσεις των δύο πλευρών σε κρίσιμα μέτωπα (από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και την Αφρική). Ωστόσο, ο Ερντογάν σημείωσε στον Μακρόν ότι οι δύο χώρες «μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και τις ειρηνευτικές προσπάθειες από την Ευρώπη μέχρι τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», αναφερόμενος και στην «πολύ σοβαρή δυναμική» που μπορεί να έχει η γαλλο-τουρκική συνεργασία.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των ευρωτουρκικών παζαριών - που κλιμακώνονται και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που μες στο Μάρτη θα επανεξετάσει την πρόοδο στις σχέσεις Αγκυρας-Βρυξελλών - ήταν και η προχτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ιταλίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Λουίτζι ντι Μάγιο, με βασικά θέματα ΕΕ, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο και των διήμερων επαφών που ξεκινά αύριο στην Κύπρο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που φτάνει στο νησί ενόψει και της άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 27 - 29 Απρίλη. Στο ίδιο πλαίσιο, αύριο, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

«Η στρατηγική σημασία της Τουρκίας...»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αναφερόμενος στη «μακρά ιστορία» που έχουν οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, αναγνώρισε ότι σε αυτήν «υπήρξαν πολλές διακυμάνσεις» και ότι «κατά διαστήματα είχαμε περιόδους κατά τις οποίες οι σχέσεις μας ήταν πολύ καλές και αποδοτικές, όταν στην εξουσία ανήλθαν διαφορετικές διοικήσεις, είχαμε και περιόδους με εντάσεις», για να καταλήξει: «Αν υπάρχει κάτι που παραμένει αμετάβλητο είναι το γεγονός ότι δεν μειώθηκε ποτέ η στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή».

Αναγνώρισε ένα ολόκληρο «πακέτο προβλημάτων» που υπάρχουν στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις και ξεχωρίζοντας το θέμα των «S-400» επανέφερε την «προσφορά» της Αγκυρας για τη δημιουργία διμερούς «μηχανισμού» που θα διαπραγματευτεί σχεδιασμένα τη συγκεκριμένη διαφωνία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη «λαθεμένη πολιτική» των ΗΠΑ «στο θέμα των PYD-YPG (κουρδικές οργανώσεις που δρουν στη βόρεια Συρία και η Αγκυρα θεωρεί απειλή, ως τμήμα ευρύτερων αυτονομιστικών δυνάμεων) ζητώντας από τη διοίκηση Μπάιντεν «να επανεξετάσει σοβαρά αυτήν την πολιτική» αλλά και εκφράζοντας γενικότερα την ελπίδα η νέα αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, τη σημασία που οι ΗΠΑ δίνουν στην περιοχή συνολικά, ανέδειξε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, που σε συνέντευξή της στο «τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων» τόνισε ότι όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο «υπάρχει συνέχεια μεταξύ της παλιάς και της νέας διοίκησης» αλλά και ότι «εμείς προσπαθούμε πραγματικά να είμαστε βοηθητικοί για τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο πλαίσιο αυτό η Γκάρμπερ χαρακτήρισε μια «λύση του Κυπριακού» «σημαντική για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο μεταξύ των κοινοτήτων» αλλά και συνιστώντας γενικά και αόριστα «αποφυγή προκλητικών ενεργειών που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση», καθώς η περιοχή «διέρχεται μια πολύ ευαίσθητη περίοδο».

Αναφερόμενη στην επικείμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό αρνήθηκε να κάνει «πρόβλεψη για το κατά πόσο θα βρεθεί ένα κοινό έδαφος» και απαντώντας σε ερώτημα για «νέες ιδέες» που όλο και περισσότεροι σημειώνουν ότι πρέπει να συζητηθούν είπε ότι «εάν υπάρχουν διαφορές από τα (παλιότερα) ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Υποστήριξε ότι «το σημαντικό είναι να κοιτάς μπροστά», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι δύο πλευρές θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία στα σοβαρά και θα παρουσιάσουν τα δικά τους οράματα για το τι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πρόοδος και θα προκύψει καλή θέληση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποδέχτηκε χτες στην Αγκυρα τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Jan Kubis, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στον ενδο-λιβυκό διάλογο, μετά και από τον πρόσφατο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην αφρικανική χώρα. «Η υποστήριξή μας στη διασφάλιση της σταθερότητας στην αδελφική μας Λιβύη θα συνεχιστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ