Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στα «πράσινα» αρπακτικά τμήμα των εκτάσεων για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής

Για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου παραδίδεται τμήμα της έκτασης που προοριζόταν για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής. Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ σχολιάζει πως «αφού οι κάτοικοι για πολλά χρόνια εξαπατήθηκαν από τις όποιες υποσχέσεις των κυβερνήσεων για ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων που θυσιάστηκαν στο βωμό της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και το κυνήγι της ΔΕΗ ΑΕ για περισσότερα κέρδη, έρχεται σήμερα η "πράσινη" συμφωνία και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης να παραδώσει μεγάλο μέρος του οικισμού, που είχε καθοριστεί ως η τοποθεσία εγκατάστασης του νέου οικισμού Μαυροπηγής για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τόσα χρόνια επιδοτήθηκαν και επιδοτούνται από την αφαίμαξη του λαού μέσω των τιμολογίων ρεύματος, έρχονται σήμερα να εκμεταλλευτούν τις εκτάσεις της περιοχής αλλά και το χαμηλό κόστος για την πρόσβαση στο δίκτυο».

Η ανακοίνωση σχολιάζει επίσης και τη στάση της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, οι οποίες υποστήριζαν πως η ψήφιση και η υλοποίηση των χωροταξικών σχεδιασμών θα έβαζαν τάξη στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία. «Τάξη από ό,τι φαίνεται μπήκε και θα μπει με τα νέα χωροταξικά σχέδια για να προχωράει πιο ανεξέλεγκτα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εκτός από δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ακόμα και σε εκτάσεις που προορίζονταν για την εγκατάσταση οικισμών που παραχωρήθηκαν ύστερα από αγώνες και απαιτήσεις των κατοίκων», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά με την παράδοση της καθορισμένης έκτασης για τη μετεγκατάσταση του οικισμού για επιχειρηματικά συμφέροντα. Απαιτούμε να μην παραχωρηθεί η έκταση και να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων της Μαυροπηγής που τόσα χρόνια αναμένουνε την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του οικισμού».

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου καλεί τον λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να παλέψει για να μην προχωρήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών στη Δυτική Μακεδονία, όπως και συγκεκριμένα, να μην παραδοθούν για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου οι εκτάσεις του οικισμού της Μαυροπηγής.

Παράλληλα, να απαιτήσει την ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων των οικισμών, αλλά και να γίνει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και παράδοση των εξορυγμένων εδαφών με ευθύνη της ΔΕΗ ΑΕ και του κράτους. Η Ενέργεια να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των καπιταλιστών. Το ρεύμα και η θέρμανση να είναι φθηνά για τον λαό.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι "ναι ή όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας" αλλά "ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;"», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ