Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"»
Συνεχίζει το έγκλημα η νέα σύμβαση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση του 2004, με την οποία παραδίδεται ένας πολύτιμος μη ανανεώσιμος ορυκτός πόρος του λαού βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων, απαίτησε το ΚΚΕ στη Βουλή, κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, του νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ" και συναφείς διατάξεις».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόσο με την αρχική σύμβαση του 2004 όσο και με τη νέα, εξίσου ληστρική, που φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο, «το έγκλημα - διότι περί αυτού πρόκειται - της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους συνεχίζεται. Αυτό σημαίνει ότι ο χρυσός, ως πολύτιμο μέταλλο, και τα συγκεκριμένα αποθέματα της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που παραχωρούνται από το αστικό κράτος σε έναν επιχειρηματικό όμιλο, σε περίπτωση εξόρυξής τους δεν μπορούν να αναπληρωθούν και έτσι χάνεται οριστικά η δυνατότητα μιας ενδεχόμενης μελλοντικής φιλολαϊκής αξιοποίησής τους».

Τόνισε ότι αυτό «αφορά κάθε ορυκτό πόρο μεγάλης αξίας που μπορεί να εξορυχτεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Η εξόρυξη του πετρελαίου από το υπέδαφος της Ελλάδας είναι ένα ακόμα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα».

Οσον αφορά τη νέα σύμβαση, όπως ανέδειξε ο Γ. Δελής, πέρα από το γεγονός ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής «Ελντοράντο», το 2004 εξαγόρασε τα 317.000 στρέμματα αυτού του χρυσοφόρου μεταλλευτικού πεδίου δίνοντας 11 εκατ. ευρώ, ποσό συμβολικό σε σχέση με την αξία του κοιτάσματος, τώρα για την παραπέρα ενίσχυση της κερδοφορίας του και στο πλαίσιο των νέων επενδυτικών σχεδίων του, απαλλάσσεται από τα κοστοβόρα τμήματα του αρχικού επενδυτικού της σχεδίου, ενώ διασφαλίζεται και νομικά για την απρόσκοπτη εξέλιξη από εδώ και πέρα αυτής της επένδυσης.

Οπως σημείωσε, «είναι χαρακτηριστικό όσο και προκλητικό, βέβαια, το άρθρο της σύμβασης που αφορά στο γεγονός ευθύνης του Δημοσίου, γιατί ενώ με αυτό προβλέπονται για το Δημόσιο ένα σωρό κυρώσεις και τυχόν αποζημιώσεις, και ανέξοδη αποδέσμευση της εταιρείας από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καν ούτε ένα άρθρο για το γεγονός ευθύνης της εταιρείας».

Στο μεταξύ, μετά την εξάντληση του αποθέματος, η εταιρεία θα συνεχίσει να βρωμίζει το περιβάλλον, να επιβαρύνει την υγεία του λαού της περιοχής και να επιβάλλει άγρια εκμετάλλευση στους εργαζόμενους, «μόνιμους» αλλά και εργολαβικούς, που δουλεύουν για 600 ευρώ, κάτω από επικίνδυνες και απάνθρωπες συνθήκες και ήδη μετρούν 3 νεκρούς, χώρια τους σακατεμένους.

«Να τη, λοιπόν, "ολοζώντανη" μπροστά μας, η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση και η αστική τάξη γενικότερα, που πρόκειται να λύσει τα προβλήματα, λέτε, της χώρας και των εργαζομένων», ανέφερε ο Γ. Δελής.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση έγιναν εν κρυπτώ, δεν κλήθηκε ούτε ο δήμος της περιοχής παρά το αίτημά του, ενώ τον πρώτο λόγο είχε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος συμμετείχε στην υπογραφή της, όπως και ο ομόλογός του του Καναδά.

Καβγάς για τη ...«νομιμότητα»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ...ανέβηκε στα κεραμίδια για τη σύμβαση, ζητώντας την απόσυρσή της, όχι βέβαια για την ουσία που είναι η παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας στους επενδυτές, τους οποίους υποστηρίζει με χέρια και με πόδια, όπως έδειξε και ως κυβέρνηση, αλλά για «καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση». Οπως εξήγησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, το «μέγα θέμα» από το οποίο «προκύπτουν θέματα νομιμότητας και άρα παράβασης καθήκοντος και παραβίασης του ευρωπαϊκού Δικαίου» είναι ότι παραβιάζεται «το άρθρο 3 της σύμβασης και καταργεί τη μεταλλουργία που είναι η καρδιά της δικαιοπραξίας» και αυτό «χωρίς, όπως οφείλατε, να διεκδικήσετε αποζημιώσεις»...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, αντέτεινε ότι με τη νέα σύμβαση «εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον καλύτερα, από ό,τι με την υφιστάμενη κατάσταση», αφού με την κύρωση «επιτυγχάνεται αύξηση των άμεσων και έμμεσων εσόδων του Δημοσίου», ενώ τάχα θα δημιουργηθούν θέσεις δουλειάς και υπάρχουν «αντισταθμιστικά» οφέλη, με τα οποία προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι για το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ