Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αποκλεισμένοι από τους εμβολιασμούς οι πιο φτωχοί στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 118,2 εκατ. και οι θάνατοι τα 2,624 εκατ.

Την ίδια ώρα, οι λαοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ταξική διάσταση της πανδημίας και στο θέμα των εμβολιασμών.

Στις ΗΠΑ, παρότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με κάπως γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αναδεικνύονται και σε αυτό το ζήτημα οι έντονες ταξικές αντιθέσεις. Τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά και οι μειονότητες των Ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών, όπως ακριβώς χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, έτσι και τώρα είναι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί στο μικρότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με έρευνα φορέων που επικαλείται το «Ρόιτερς», ενώ οι κοινότητες αυτών των μειονοτήτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ή θανατηφόρα μόλυνση COVID-19, οι λευκοί έχουν εμβολιαστεί σε διπλάσιο ποσοστό από τους μαύρους και δυόμισι φορές περισσότερο από τους Ισπανόφωνους. Βασικές αιτίες είναι η δύσκολη ή ανύπαρκτη πρόσβασή τους σε δημόσιες δομές Υγείας, ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές λόγω του ρατσισμού και της τρομοκρατίας που έχουν υποστεί, η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια και φάρμακα λόγω της διαχρονικής τους ιατρικής εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών για την «κούρσα των εμβολίων», συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας σχετικά με το ποιος... απαγορεύει εξαγωγές εμβολίων. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε στον προχτεσινό ισχυρισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών που παράγονται στην επικράτειά τους. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, ζήτησε από την ΕΕ να ανακαλέσει, ενώ ο αναπληρωτής πρέσβης της ΕΕ στη Βρετανία κλήθηκε για «συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μισέλ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ωστόσο υπονόησε σε ανάρτησή του ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι τα κράτη να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν εξαγωγές εμβολίων ή φαρμάκων.

Διεργασίες και συμφωνίες για τα «ψηφιακά πιστοποιητικά»

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τα «διαβατήρια εμβολιασμού», προς ενίσχυση των μονοπωλίων που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία.

Η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα διαβατήρια εμβολιασμού από το Μάη.

Αντίστοιχα, η ομόλογός της από τη Σερβία ανέφερε ότι η χώρα έχει ήδη έτοιμη την πλατφόρμα έκδοσης «ψηφιακού πιστοποιητικού», όπου θα πιστοποιείται ότι κάποιος έκανε το εμβόλιο ή νόσησε από κορονοϊό ή έχει αρνητικό μοριακό τεστ, και «διαπραγματευόμαστε με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού για την αμοιβαία αναγνώριση αυτών των πιστοποιητικών». Η ίδια ανακοίνωσε ότι τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη θα επισκεφτεί τη Σερβία ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης. «Είναι ενθαρρυντικό ότι οι Ελληνες προετοιμάζονται για τη θερινή σεζόν και υπολογίζουν στους τουρίστες από τη Σερβία», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι σε λίγες μέρες θα φτάσουν συγκεκριμένες οδηγίες από την ΕΕ για την τελική μορφή του πιστοποιητικού, ενώ εκτός από την Ελλάδα γίνονται διαπραγματεύσεις επίσης με Ισραήλ και Σλοβενία για την αμοιβαία αποδοχή των πιστοποιητικών.

Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη σύμφωνα με μελέτη

Στο μεταξύ, η παραλλαγή B.1.1.7 του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία στο τέλος του 2020, είναι 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη, σύμφωνα με μελέτη στη Βρετανία που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας. Επίσης είναι κατά 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορονοϊού.

  • Σχετικά με δημοσιεύματα του ξένου τύπου για απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca και στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων δε σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ