Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις διεκδίκησης για την προστασία από την πανδημία στους χώρους δουλειάς

Θεσσαλονίκη: Από την κινητοποίηση στον «Σκλαβενίτη»
Θεσσαλονίκη: Από την κινητοποίηση στον «Σκλαβενίτη»
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. «Δεν παζαρεύουμε τη ζωή και την υγεία μας για τα κέρδη τους», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε δεκάδες εργοστάσια τις τελευταίες μέρες». Στην πλειοψηφία των εργοστασίων του κλάδου «η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την παντελή έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς από το κράτος, με τις πλάτες της κυβέρνησης "παίζει κορόνα - γράμματα" με την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων», προσθέτει το Συνδικάτο.

Επίσης σήμερα, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, για το ίδιο ζήτημα.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων για τους χώρους δουλειάς - υγειονομικές βόμβες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας:

«Οι εξελίξεις στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αλλά και την αναγκαιότητα των αιτημάτων που προτάσσει το σωματείο», τονίζει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Τις τελευταίες μέρες, η Ενωση έχει ενημερωθεί για 2 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στις εταιρείες PwC και «Delloite». Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν την τηλεργασία ως «σωτήριο μέτρο» σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60% του προσωπικού τους. Η τηλεργασία, «ακόμα και σαν έκτακτο μέτρο για την πανδημία, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, παρά μόνο αν συνοδεύεται με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», τονίζει η Ενωση και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα έκανε την περασμένη Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Σύμφωνα με το σωματείο, στο ΔΕΣΦΑ από την αρχή της πανδημίας το πρόγραμμα εργασίας καταστρατηγείται, το προσωπικό καλείται να δουλέψει συνεχόμενα 12ωρα, ενώ εργαζόμενοι στα ρεπό τους τίθενται σε εφεδρεία για να καλύπτουν συναδέλφους τους που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, είτε πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα και παράλληλα τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, διεκδικεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης «είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές στις βάρδιες θα πρέπει να γίνεται με χρονική διαφορά, για να μην δημιουργείται συνωστισμός» στους χώρους του εργοστασίου και να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, όπως, όμως καταγγέλλει, «η εργοδοσία αδιαφόρησε». Μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος «προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος για τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους», καταγγέλλει η Ενωση. Συγκεκριμένα, έφτασε στο σημείο «να παζαρεύει με τους εργάτες να αναλάβουν το μισό κόστος, να τους αφήνει υπονοούμενα ότι θα τους βγάλει σε αναστολή προσπαθώντας εκβιαστικά να αποσπάσει τη συναίνεσή τους». Ωστόσο, η άμεση παρέμβαση της Ενωσης και των ίδιων των εργαζομένων υποχρέωσε την εργοδοσία «να αναλάβει το κόστος στο πρώτο rapid test».

Την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών απέναντι στο αίτημά του για διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους στη Ζώνη και τα Ναυπηγεία του Περάματος καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Παράσταση διαμαρτυρίας σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του «Σκλαβενίτη», στην Ευκαρπία, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη διάγνωση 16 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους και άλλων 5 υπό διερεύνηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα απαίτησε για άλλη μια φορά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μοιράστηκε σε όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας και στους καταναλωτές η ανακοίνωση του Σωματείου που καταγγέλλει τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων αλλά και η απόφασή τους να υπερασπιστούν αγωνιστικά την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, τα δικαιώματά τους. Ενώ και οι καταναλωτές αναγνώρισαν την ανάγκη η εργοδοσία να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα πρωτόκολλα - λάστιχο της κυβέρνησης και να προστατέψει τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες πελάτες της.

Οπως ανέδειξαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, η ίδια η εξέλιξη με τη διάγνωση των 16 κρουσμάτων αποδεικνύει ότι τα όποια υποτυπώδη μέτρα λαμβάνονται δεν επαρκούν. Μάλιστα, εκτιμούν ότι την Παρασκευή που θα διενεργηθούν και πάλι τεστ στους εργαζόμενους, θα προκύψουν νέα κρούσματα.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, «στα όρια του "κίνδυνος - θάνατος", αν σκεφτεί κανείς πως στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι, και το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές από όλη την περιοχή». Επίσης, καταγγέλλει ότι «η επιχείρηση αρνείται να κλείσει το κατάστημα και να βγάλει σε καραντίνα τους εργαζόμενους με πλήρεις αποδοχές και όταν κριθεί ασφαλές να γυρίσουν στη δουλειά τους».

Καλεί την κυβέρνηση για ακόμη μια φορά να σταματήσει να προστατεύει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και να πάρει εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δουλειά από το σπίτι ακόμα και για όσους νοσούν (2022-01-05 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι θάνατοι και οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα των εργοδοτικών «πρωτοκόλλων» (2021-04-06 00:00:00.0)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς (2021-01-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων (2020-11-13 00:00:00.0)
Εστίες υπερμετάδοσης και χωρίς μέτρα μεγάλοι χώροι δουλειάς (2020-11-12 00:00:00.0)
Κρούσμα σε εργαζόμενο στο εργοτάξιο του Μετρό (2020-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ