Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Στο «μάτι» των ανταγωνισμών

Από την σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης
Από την σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης
Συνεχίζεται η «επιθεώρηση» της Αλεξανδρούπολης από υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ο ακριτικός λιμένας παίζει κομβικό ρόλο στη διεκπεραίωση μάχιμων τμημάτων τους προς και από ό,τι οι ίδιοι ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», με τη συνεπακόλουθη στοχοποίησή του από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ειδικά ενόσω οξύνεται η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, την ώρα που το φορτηγό πλοίο «Ocean Glory» συνεχίζει να «φορτώνει» ελικόπτερα, τροχοφόρα οχήματα και άλλο υλικό της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τμήματά της και στο Στεφανοβίκειο, στο πλαίσιο της άσκησης «Atlantic Resοlve 2020») για να τα επιστρέψει στις ΗΠΑ, το λιμάνι και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης επισκέφτηκε χτες η αναπλ. διοικήτρια της 21st Theater Sustainment Command και διοικήτρια της 7th Mission Support Command, ταξίαρχος Wanda Williams. Συνοδευόμενη από συνεργάτες της, πραγματοποίησε πολύωρη σύσκεψη με τη διοίκηση του Οργανισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της 12ης Μεραρχίας Πεζικού του ελληνικού Στρατού Ξηράς (βάζει πάντα πλάτη στις διεκπεραιώσεις των Αμερικανών από την Αλεξανδρούπολη) και της SDDC - Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Μεταφορών.

Και επισήμως, οι συζητήσεις αφορούσαν ακριβώς «σε ζητήματα σχετικά με την υποστήριξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στις συμμαχικές και αμερικανικές δυνάμεις, την αύξηση του σχετικού μεταφορικού έργου και την ενίσχυση των υποδομών πρόσβασης στην Ευρώπη», πάντα για χρήση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το προηγούμενο διάστημα αξιοποίησαν το λιμάνι και το οδικό δίκτυο του Εβρου για να περάσουν στην Ευρώπη μέσα και οπλισμό της 1 CAB, όπως και Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες.

Αντίστοιχες διεκπεραιώσεις προγραμματίζονται μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τους αμέσως επόμενους μήνες, ειδικά όσο οι ανάγκες μεταφοράς των Αμερικανών θα μεγαλώνουν, λόγω και της αλυσίδας ασκήσεών τους που συναποτελούν την DEFEΝDER 21, οι οποίες θα διεξαχθούν στο διάστημα Μάη - Ιούνη σε σειρά χωρών, και στην Ελλάδα.

Η Williams φέρεται να επισκέφτηκε και την Ξάνθη, καθώς στο γειτονικό Πετροχώρι και στο εκεί Πεδίο Βολής πραγματοποιούνται συχνά κοινές ασκήσεις ελληνικών και αμερικανικών αρμάτων.

Λέγεται επίσης ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη η επίσκεψη του ίδιου του διοικητή της 21 TSC, στρατηγού Christofer Mohan, και αργότερα του στρατηγού Christopher Cavoli, διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, ενόψει ακριβώς των κινήσεων της DEFENDER μέσω Αλεξανδρούπολης.

Η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία απλώνεται, βέβαια, πάνω από ολόκληρη τη χώρα με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό. Θυμίζουμε ότι προχτές δύο αμερικανικά στρατηγικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πέταξαν πάνω από το Αιγαίο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες μαχητικά τους ξανοίγονται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών με την «ομπρέλα» της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 21». Κι αυτό την ώρα που η κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνεται σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία.

Ερωτηθείσα χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αν η κυβέρνηση ανησυχεί για μια πιθανή εμπλοκή της χώρας στην περίπτωση κλιμάκωσης αυτής της κόντρας, απάντησε ότι «η ελληνική πλευρά εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στην εκεί περιοχή. Προφανώς στηρίζουμε πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ