Παρασκευή 9 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητούμενο «να εστιάσουμε στη σχέση με την Τουρκία»

Τη σημασία που έχει η αναθέρμανση της σχέσης με την Τουρκία ανέδειξαν αξιωματούχοι της ΕΕ, μετά από την επίσημη επίσκεψη που έκαναν την Τρίτη στην Αγκυρα οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, αντίστοιχα, στην οποία και συζητήθηκαν όλα τα πεδία διμερούς συνεργασίας.

Με κείμενο που ανάρτησε, αντιδρώντας στις συζητήσεις περί «sofagate» («σκάνδαλο του καναπέ»), που τα τελευταία 24ωρα μονοπωλεί τις αναλύσεις για τη συνάντηση Ερντογάν - Μισέλ - Ντερ Λάιεν, προκειμένου να αποσιωπηθεί η κλιμάκωση του ευρωτουρκικού παζαριού, ο Μισέλ υπογράμμισε ότι «η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Ηταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ». Διαμαρτυρόμενος για σχόλια που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο (στη διάρκεια της οποίας η επικεφαλής της Κομισιόν δεν κάθισε σε θέσεις αντίστοιχες με αυτές που έκατσαν Μισέλ και Ερντογάν) ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αντέδρασε «διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην Αγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη».

Στο μεταξύ, ίδιο ήταν το νόημα και της παρέμβασης του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι - για την οποία η Τουρκία κάλεσε αργότερα για εξηγήσεις τον Ιταλό πρέσβη - ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι «δεν συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση τις θέσεις του Προέδρου Ερντογάν. (...) Πρέπει να πούμε ότι με αυτούς τους δικτάτορες - ας τους ονομάσουμε όπως πρέπει - με τους οποίους όμως υπάρχει η ανάγκη να συνεργαστούμε, πρέπει να είμαστε σαφείς: Εκφράζοντας τη διαφωνία μας, σε ό,τι αφορά τις απόψεις, τις συμπεριφορές, τις απόψεις μας σε ό,τι αφορά την κοινωνία, αλλά συγχρόνως να είμαστε και έτοιμοι να συνεργαστούμε, με στόχο το συμφέρον της χώρας μας. Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία».

Αλλά και ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι «το μήνυμα που έδωσαν και οι δύο πρόεδροι (της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), στις τουρκικές αρχές χαρακτηριζόταν από την ενότητά του, την ειλικρίνειά του και την προθυμία να εξεταστεί το πώς θα βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης», τονίζοντας ότι «η πρόεδρος αποφάσισε να συνεχίσει τη συνάντηση. Σ' αυτό πρέπει να εστιάζει ο κόσμος, τη σχέση με την Τουρκία».

Από τη μεριά της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά ότι «η διάταξη των καθισμάτων (στη συνάντηση της Τρίτης) έγινε με δικό της αίτημα. Οι υπηρεσίες μας για το πρωτόκολλο συναντήθηκαν πριν από τη σύνοδο και τα αιτήματά τους (της ΕΕ) έγιναν σεβαστά» και πρόσθεσε ότι «οι κατηγορίες με στόχο την Τουρκία είναι άδικες».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού» ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Χασάν Μουράτ Μερκάν, δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα πρέπει να υιοθετήσουν μια «ρεαλιστική αλλά θετική» προσέγγιση για τις σχέσεις τους και να δεσμευτούν για δουλειά σε τομείς αμοιβαίου συμφέροντος.

Διεργασίες με το ψευδοκράτος

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται η άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που συγκαλεί ο ΟΗΕ στη Γενεύη, εντείνονται διεργασίες για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Μέσα σε αυτές εντάσσεται άλλωστε και η επιμονή της Αγκυρας να ζητά συμμετοχή της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» στη «Διάσκεψη για τη Μεσόγειο» που θα ετοιμαστεί το επόμενο διάστημα, μετά από πρόταση και της ΕΕ.

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε πως μια μόνιμη, βιώσιμη και περιεκτική συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να είναι εφικτή μόνο με «μια νέα σελίδα και με μια νέα αντίληψη» και ότι λύση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο «με συνεργασία των δύο κρατών που ζουν πλάι - πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Στο μεταξύ, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Τατάρ ετοιμάζεται να επισκεφτεί Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Γκάμπια, με στόχο την ανάπτυξη διμερών σχέσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επένδυση στον ρόλο της Τουρκίας για το «περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή (2021-04-13 00:00:00.0)
Σταθερές προσδοκίες για «εποικοδομητικό διάλογο» (2020-12-01 00:00:00.0)
«Κρυφτούλι» με τις NAVTEX ενώ «φουντώνει» το παζάρι (2020-10-27 00:00:00.0)
«Επενδύει» σε τετελεσμένα ενόψει κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού παζαριού (2020-10-09 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ (2020-09-24 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις Ερντογάν για «δίκαιο διαμοιρασμό» (2019-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ