Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
Καθολική η συμμετοχή των οικοδόμων στη στάση εργασίας

Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του νέου αερολιμένα στο Καστέλι της Κρήτης, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την κινητοποίηση προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, μετά από συνέλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απληρωσιάς.

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκινώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και καταλήγοντας στην Περιφέρεια. Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επιδόθηκε σε εκπροσώπους και των δύο φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Συνεχίζοντας τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους αλλά και για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στο εργοτάξιο, ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα να απατήσουν απεργιακά στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την κυβέρνηση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία απέναντι στους συμβασιούχους. «Μετά την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το Μάρτη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών, κατάφεραν να πληρωθούν μόνο για τον μήνα Γενάρη», όπως αναφέρει, ενώ τώρα δέχονται απειλές πως η επίσχεση «είναι παράνομη» και δεν πρόκειται να πληρωθούν για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη «μέχρι να ελεγχθεί η νομιμότητα της επίσχεσης», στρώνοντας το έδαφος για νέες, ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», σχολιάζει το Συνδικάτο και απαιτεί να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

«Καθεστώς» οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι απολύσεις στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο

Για τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις απολύσεις στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο καταγγέλλει την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο η Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης.

«Από την αρχή της κατασκευής του φράχτη τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά και οι ώρες πολλές. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ πριν από λίγες μέρες έγιναν και απολύσεις εργαζομένων», όπως αναφέρει. Ολα αυτά, προσθέτει η Ενωση, «δεν είναι ζητήματα αστοχιών εργολάβων ή μεμονωμένα περιστατικά. Η πίεση, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και οι απολύσεις είναι πλέον καθεστώς σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα έργο που την ευθύνη έχουν οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου».

Το σωματείο σημειώνει ότι αν και σε συνάντηση του ΔΣ του με τον εργοταξιάρχη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των εργαζομένων, όπως η άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων (έως 12/4) και η επαναπρόσληψη των εργατών που έχασαν τη δουλειά τους, ούτε οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί ούτε οι εδώ και 2 βδομάδες απολυμένοι έχουν κληθεί στη δουλειά.

«Φαίνεται ξεκάθαρα», σημειώνει, «η «εταιρική κοινωνική ευθύνη» της κοινοπραξίας αλλά και το «όφελος με τις θέσεις εργασίας για την περιοχή», που κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες προπαγάνδιζαν. «Δεν θα αφήσουμε το θέμα να περάσει έτσι», διαμηνύει και τονίζει πως θα συνεχίσει την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και έγκαιρες πληρωμές των εργαζομένων, την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, να σταματήσουν οι υπερωρίες και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να βγαίνει ανθρώπινα η δουλειά, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ