Παρασκευή 21 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Την πλήρη διαφωνία του με τις βασικές διατάξεις που προτείνονται από την κυβέρνηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας και αιτείται την απόσυρσή τους.

Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, «το Δικηγορικό Σώμα, που στην πλειοψηφία του επλήγη και το ίδιο από σειρά αντιμεταρρυθμίσεων των διαδοχικών τελευταίων κυβερνήσεων, δεν μπορεί παρά να λάβει σαφή θέση στο πλευρό των εργαζομένων, δικαιώματα των οποίων περιστέλλονται μέχρι σχεδόν εξαφανίσεως».

«Εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές υλοποιηθούν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «καταργείται το σταθερό οκτάωρο εργασίας, επεκτείνεται η υποχρεωτική εργασία τις Κυριακές, θεσπίζεται η δυνατότητα επιβολής απλήρωτων ή ελάχιστα αποζημιούμενων υπερωριών, καταργείται η αρχή της εύνοιας υπέρ του εργαζόμενου σε περίπτωση συρροής διαφορετικών κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν τις συνθήκες εργασίας του, καταργείται η υποχρέωση του εργοδότη να απασχολεί πραγματικά τον εργαζόμενο, ως έκφραση σεβασμού στην προσωπικότητά του, σε περίπτωση τακτικής καταγγελίας. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, ενώ το δικαίωμα στην απεργία ουσιαστικά καταργείται και η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή που, φοβούμαστε, θα ελέγχει την τυπική μόνο τήρηση των διαδικασιών εξέλιξης της εργασιακής σύμβασης. Θεσμοθετείται και εργαλειοποιείται η αδύναμη διαπραγματευτική θέση - ατομικά - του εργαζόμενου ιδιωτικού τομέα. Δεν πρόκειται για "προσαρμογή των όρων εργασίας στον 21ο αιώνα", αλλά για επιστροφή στο περιβάλλον του 19ου».

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση, «καθιστούν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκτεθειμένους σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και εκμετάλλευση, στον βωμό της "βιωσιμότητας" και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταργεί το δικαίωμα των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης! (2022-06-10 00:00:00.0)
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΚΚΕ (2021-06-15 00:00:00.0)
Νομοθέτησαν την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας στο Δημόσιο (2011-05-06 00:00:00.0)
Στην Επιτροπή της Βουλής από σήμερα (1998-07-28 00:00:00.0)
Αναβιώνει ο Ν.330; (1998-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ