Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του νερού

Σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις και η οριστική διέξοδος

Τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση και τιμολόγηση του νερού παρουσίασαν οι Κομματικές Οργανώσεις του δήμου Δέλτα, με αφορμή τις εξελίξεις με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του δήμου και το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού στη Δημοτική Ενότητα Αξιού.

Οι θέσεις του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Καλοχωρίου, από την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο Δέλτα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τους τοπικούς συμβούλους Γιάννη Τανάνη (Καλοχωρίου) και Γιώργο Ρίσκο (Κυμίνων).

Οπως αναφέρθηκε, η νέα τιμολογιακή πολιτική που ψήφισε πρόσφατα η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑΔΔ) για τις Δημοτικές Ενότητες Εχεδώρου και Χαλάστρας εκτινάσσει το κόστος κατανάλωσης του νερού, καθώς εισάγει αυξήσεις για τα οικιακά τιμολόγια οι οποίες ξεκινούν από 43% στις μικρές καταναλώσεις και φτάνουν στο 183% για τις καταναλώσεις άνω των 100 κυβικών (η χρέωση γίνεται ανά εξάμηνο).

Ενδεικτικά, μια οικογένεια με κατανάλωση 150 κυβικά πληρώνει 90 ευρώ με την ισχύουσα τιμολογιακή πολιτική, ενώ με τη νέα τιμολογιακή πολιτική θα πληρώσει 235 ευρώ! Αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι θα δουν τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

Ταυτόχρονα, γι' αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν δύο συνεχόμενους λογαριασμούς θα κόβεται η σύνδεση, ενώ αν ο λογαριασμός δεν πληρωθεί μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται θα αρχίσουν να μπαίνουν τόκοι.

Οι τεράστιες αυτές αυξήσεις έρχονται ενώ ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά της ΔΕ Εχεδώρου είναι καταχρεωμένα με χιλιάδες ευρώ από τους υπέρογκους λογαριασμούς που εκδόθηκαν το 2019, όταν η τότε δημοτική αρχή προχώρησε στην έκδοση συγκεντρωτικών λογαριασμών για τα έτη 2013 έως 2017, στους οποίους πρόσθεσε και το ειδικό τέλος 80% επί της κατανάλωσης.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες έλλειψη πόσιμου νερού στη ΔΕ Αξιού. Οι κάτοικοι των Κυμίνων, των Μαλγάρων και της Βραχιάς καλούνται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να αγοράζουν νερό προκειμένου να πίνουν και να μαγειρεύουν, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουν πάγια και προς τη ΔΕΥΑΔΔ.

Ο Γ. Τανάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό της τιμολόγησης του νερού στη ΔΕ Εχεδώρου και στις αγωνιστικές δράσεις και παρεμβάσεις του λαού της περιοχής, που θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, για την ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η δημοτική αρχή.

Ο Γ. Ρίσκος έκανε λόγο για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν για πόσιμο νερό, και σχολίασε ότι οι πρόσφατες διακηρύξεις της δημοτικής αρχής ότι θα φέρει πόσιμο νερό και στη ΔΕ Αξιού δεν είναι για πανηγυρισμούς, καθώς τον 21ο αιώνα κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι δεδομένο.

Η Λ. Χατζηκυριάκου τόνισε ότι «μοναδική διέξοδος για τη φιλολαϊκή διαχείριση των υδάτων, με γνώμονα την ολόπλευρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να διασφαλίσει την αξιοποίηση του νερού για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, που καταργεί τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων για την αξιοποίηση του νερού με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος».

Καταλήγοντας δήλωσε ότι οι ΚΟ Δήμου Δέλτα του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι του με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στηρίζουν τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής για φθηνό και ποιοτικό νερό.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Ανάκληση των λογαριασμών ύδρευσης που αφορούν τα έτη 2013 - 2017 και αφαίρεση του ειδικού τέλους 80%, καθώς και ακύρωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΔΔ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. Επιστροφή των χρημάτων σε όσους τα έχουν πληρώσει.
  • Κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης για όσους καταναλωτές τους έγινε διακοπή.
  • Καμία διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και ειδικά σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, εργαζόμενους σε αναστολή, αυτοαπασχολούμενους με κλειστά μαγαζιά, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να το πληρώσουν.
  • Χρηματοδότηση για την κατασκευή υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ειδικά για τη ΔΕ Αξιού:

  • Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων, χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης, με χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτά, να δοθεί ειδικό επίδομα στους κατοίκους της περιοχής για την αγορά πόσιμου νερού και για προμήθεια πόσιμου νερού στα σχολεία, με ευθύνη του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ