Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Προκλητική προσπάθεια ενοχοποίησης των υγειονομικών από βουλευτή της ΝΔ

Στους υγειονομικούς προσπάθησε να φορτώσει χτες τις κυβερνητικές ευθύνες για την άσχημη κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας προκαλώντας την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ο οποίος του θύμισε ότι επιτίθεται στους ανθρώπους που τα έδωσαν όλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ, αφού διάβασε σε επιτροπή της Βουλής ένα μήνυμα από συμπολίτισσά του η οποία νοσηλεύτηκε με κορονοϊό στο Νοσοκομείο Βόλου που αναφερόταν στην κατάσταση του νοσοκομείου, είπε προκλητικά: «Οσοι γνωρίζουν από Ιατρική, ας απαντήσουν αν η κακή νοσηλευτική υπηρεσία μπορεί να παίξει ρόλο ακόμα και στην επιβίωση». Και πρόσθεσε πως «αν κάνεις ένα τρίωρο να επισκεφτείς ασθενή, δεν ξέρεις αν αυτός ο ασθενής συνεχίζει να έχει το οξυγόνο στη μύτη του». Ενώ, στο γνωστό χαβά της κυβέρνησης, κατέληξε ότι «αυτό που λείπει είναι η αξιολόγηση και πολλές φορές έχουμε επισημάνει ότι ακόμα και ερωτηματολόγιο θα μπορούσε να υπάρχει για να αξιολογούνται οι υπηρεσίες, πρωτίστως από τους χρήστες των ίδιων των υπηρεσιών, δηλαδή τους ασθενείς».

Επειδή προφανώς ο βουλευτής της ΝΔ κάνει πως δεν έχει ακούσει ποτέ για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί μέσα στα νοσοκομεία λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα, άμεση ήταν η απάντηση του Γιώργου Λαμπρούλη, που ανέδειξε την επιδίωξη του εν λόγω να φορτώσει την ευθύνη στους εργαζόμενους.

Σημείωσε πως πρόκειται για απαράδεκτες τοποθετήσεις, που προκαλούν τους χιλιάδες υγειονομικούς, οι οποίοι δώσανε και τον εαυτό τους και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Ο κ. Μαραβέγιας προσπάθησε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία να τα φορτώσει στους εργαζόμενους», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, αποκαθιστώντας την αλήθεια, ότι δηλαδή η επιστολή της γυναίκας από τον Βόλο περιγράφει ακριβώς αυτήν την κατάσταση. «Δεν απαγγέλλει κατηγορίες σαν εισαγγελέας, όπως κάνετε εσείς, κ. Μαραβέγια. Είστε από τον Βόλο, με ένα νοσοκομείο με τεράστια προβλήματα και μυρωδιά δεν πήρατε. Θα πρέπει οι συνάδελφοι, αν μην τι άλλο και ο λαός του Βόλου να σας καταδικάσει, απέναντι σε αυτές τις προκλητικότατες, απαράδεκτες και ανεύθυνες δηλώσεις που κάνατε», κατέληξε.

Εντείνονται η εμπορευματοποίηση της Υγείας και η πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων

Ο διάλογος αυτός έγινε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά την κύρωση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» στον τομέα της Υγείας. Ο Γ. Λαμπρούλης μετέφερε τη θέση του ΚΚΕ που καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, εκτός ορισμένων άρθρων που διευκολύνουν τους εργαζόμενους, τα οποία δεν αλλάζουν πάντως την ουσία του νομοσχεδίου που ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε αυτήν την πολιτική, «που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και έφτασε τη δημόσια Υγεία στην άθλια κατάσταση που όλοι βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας».

Κατήγγειλε τις ευθύνες όλων των κομμάτων για την πανσπερμία των εργασιακών σχέσεων που επικρατεί στον τομέα της Υγείας, στοιχείο που εντάσσεται στην παραπάνω στρατηγική ώστε το κράτος να απαλλάσσεται από το κόστος και τις υποχρεώσεις του για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας.

Ανέδειξε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επεκτείνονται οι προσωρινές και ορισμένου χρόνου σχέσεις εργασίας ενώ διαιωνίζεται η μετακίνηση των εργαζομένων από μονάδα σε μονάδα. Πουθενά στο σχέδιο νόμου - συνέχισε - δεν γίνεται λόγος για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, παρότι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του συστήματος Υγείας αφού τα κενά ξεπερνούν τα 30.000, ακόμα και την περίοδο πριν από την πανδημία.

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα άρθρα (18) που προβλέπουν την παράταση των «ελαστικών» μορφών εργασίας, γεγονός που αποτελεί προπομπό για παράταση του εργάσιμου βίου με άλλοθι την πανδημία, αντί να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εκανε λόγο ακόμα για την εμπορευματοποίηση τομέων όπως η φύλαξη και η καθαριότητα ανοίγοντας τον δρόμο στους εργολάβους (άρθρα 83 - 84).

Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ενισχύοντας προκλητικά τους επιχειρηματικούς ομίλους και με την αποπληρωμή των χρεών τους αλλά και με τις αυξημένες τιμές στις υπηρεσίες που πουλάνε στο κράτος αντί για την επίταξή τους χωρίς αποζημίωση (άρθρο 53).

Χαρακτήρισε πρόκληση το «δωράκι» που κάνει προς τους επιχειρηματικούς ομίλους η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη με το clow back (άρθρα 63 - 35) όπως και την αποπληρωμή των ποσών που χρωστάνε στο κράτος σε δέκα χρόνια, σε 120 δόσεις και μάλιστα άτοκες!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για την πανδημία και το «νέο ΕΣΥ» (2021-11-13 00:00:00.0)
Διώξεις υγειονομικών που αντιπαρατίθενται στην επικίνδυνη πολιτική (2021-04-01 00:00:00.0)
Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το δημόσιο σύστημα Υγείας (2020-11-24 00:00:00.0)
Να αποσυρθούν τα αντεργατικά μέτρα (2020-04-10 00:00:00.0)
Περιοδεία στο Νοσοκομείο Βόλου (2013-09-20 00:00:00.0)
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να τιμωρηθούν για το χάλι στην Υγεία (2009-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ