Παρασκευή 25 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια για τον τουρισμό ενώ εξαπλώνεται η παραλλαγή «Δέλτα»

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας στον κόσμο, όπως και της παραλλαγής «Δέλτα», που αναμένεται να έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τη λήψη ουσιαστικών και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας των λαών.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα ενδοαστικά παζάρια γύρω από τον Τουρισμό και τα σχετικά «πρωτόκολλα», με βασικό κριτήριο την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Σε αυτό το φόντο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε χτες ότι η Ευρώπη «περπατάει σε λεπτό πάγο» σχετικά με τη νέα μετάλλαξη. Την ίδια ώρα, ενόψει της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας πιο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα για την είσοδο τουριστών από περιοχές εκτός ΕΕ, όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη, όπως η Βρετανία.

Αντίστοιχα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο τρόπο που θα ανοίγουν τα σύνορα σε ταξιδιώτες από άλλες χώρες.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, για τους κατοίκους των οποίων θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Για τη Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ Πορτογαλία και Ισπανία (με σημαντικό μερίδιο Βρετανών τουριστών) δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς τη λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους πλήρως εμβολιασμένους (χωρίς καραντίνα στην επιστροφή).

Εξάπλωση σε Ευρώπη και Αφρική

Στο μεταξύ, ολοένα και εξαπλώνεται η παραλλαγή «Δέλτα» στην Ευρώπη. Στη Λισαβόνα αποτελεί το 50% των νέων κρουσμάτων, ένα μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας σε τουρίστες από ΕΕ και Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί αρχικά στη βρετανική «πράσινη λίστα».

Η Ιταλία είναι 5η παγκοσμίως στην καταγραφή της παραλλαγής «Δέλτα», σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών που δημοσιεύουν οι «Financial Times». «Τα περιστατικά της μετάλλαξης παρουσιάζουν σαφώς αύξηση, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξει ένα νέο δραματικό κύμα, όπως στη Βρετανία», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής Ιολογίας, Φ. Πρελιάσκο, προσθέτοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί πιθανότατα τον Σεπτέμβρη με το άνοιγμα των σχολείων».

Στη Ρωσία συνεχίζονται καθημερινά τα αρνητικά ρεκόρ: Χτες κατέγραψε 20.182 νέα κρούσματα - ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τον Γενάρη - και 568 θανάτους. Στην παραλλαγή «Δέλτα» οφείλεται το 90% των νέων κρουσμάτων στη Μόσχα, ενώ έχουν εμβολιαστεί μόλις 20 εκατ. άνθρωποι.

Αλλά και στη Βραζιλία παρατηρείται νέα έξαρση, με πάνω από 115.000 νέα κρούσματα και σχεδόν 2.400 θανάτους σε ένα 24ωρο. Η Βραζιλία, με πάνω από 507.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, είναι η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Το τρίτο κύμα εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς στην Αφρική, καθώς μόλις λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί πλήρως, σημείωσε το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες για πολλούς ασθενείς

Η ανάγκη για άμεση ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης όλων των βαθμίδων, που έχουν «χτυπηθεί» από τη διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, αναδεικνύεται και από μελέτη του «Imperial College» του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία (πάνω από το 1/3 των ασθενών Covid-19) μπορεί να υπέφεραν από μακρά Covid-19 (long Covid) και να εμφάνιζαν ένα ή περισσότερα συμπτώματα για τουλάχιστον 12 βδομάδες.

Τα ευρήματα της μελέτης «REACT-2» «σκιαγραφούν πραγματικά μια ανησυχητική εικόνα των πιο μακροπρόθεσμων συνεπειών της COVID-19 για την υγεία, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη στη χάραξη πολιτικής και τον προγραμματισμό», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος. Υψηλότερη επικράτηση επίμονων συμπτωμάτων παρατηρήθηκε μεταξύ γυναικών, καπνιστών, υπέρβαρων, ανθρώπων που ζούσαν σε υποβαθμισμένες περιοχές ή είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο, ενώ «η μακρά COVID μπορεί να έχει έναν διαρκή και εξουθενωτικό αντίκτυπο στις ζωές αυτών που προσβλήθηκαν».

Τέλος, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σκοπεύει να προσθέσει άμεσα μια προειδοποίηση για σπάνιες περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής (μυοκαρδίτιδα) σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες για τα εμβόλια «Pfizer»/«BioNTech» και «Moderna». Σημειώνεται πάντως ότι η μεγάλη πλειοψηφία όσων εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό, έχουν αναρρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ