Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Με αφετηρία το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα οι διεργασίες γύρω από τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής και των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα του 11ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας, που ξεκινά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά με αφετηρία τις ήδη ισχύουσες (από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021) μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, τις φοροελαφρύνσεις, ενώ τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν λιγότερο σε σχέση με το ονομαστικό ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ να περιοριστούν σε 44,9% το 2025, έναντι 46,5% το 2019, και οι δαπάνες σε 43,4% το 2025 έναντι 45,3% το 2019.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 12 Ιούλη θα συζητηθεί εκ νέου ο βαθμός της αναγκαίας «ευελιξίας» για το 2022, προκειμένου βέβαια να διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και των ισχυρών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στην κατεύθυνση αυτή «δείχνει» και η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «μόλις μειωθούν οι υγειονομικοί κίνδυνοι, τα μέτρα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται πιο στοχευμένα και να στρέφονται στη στήριξη μίας ανθεκτικής και βιώσιμης ανάκαμψης». Τονίζεται ακόμη ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση», ανάλογα βέβαια με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Στο μεταξύ, στην εκταμίευση δόσης ύψους 644,4 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό προχώρησε χτες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μετά τη σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ σχετικά με το κλείσιμο του 10ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας.

Ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωσε σχετικά ότι «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το πτωχευτικό δίκαιο, ώστε να παράσχει στις τράπεζες τα σωστά εργαλεία για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν θετική αξιολόγηση για τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τη νέα δόση μέτρων ελάφρυνσης χρέους που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ