Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθύτερη εμπλοκή σε όλα τα ΝΑΤΟικά σχέδια από Βαλτική έως Ανατ. Μεσόγειο

Αναβάθμιση των επικίνδυνων ευρωατλαντικών αποστολών που αναλαμβάνει η ελληνική διπλωματία

Στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, που έγινε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μίλησε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα την τριήμερη περιοδεία του στα κράτη της Βαλτικής, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού διπλωματικής παρέμβασης σε χώρες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, με μια σειρά αιχμές ενάντια στη Μόσχα, επικαλούμενος «το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη», τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας «από θέση αρχής και πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών» και κάλεσε το σύνολο των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη να πράττουν αναλόγως σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Νωρίτερα και καθώς το παζάρι με την τουρκική αστική τάξη συνεχίζεται και κλιμακώνεται, ο Μ. Βαρβιτσιώτης είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη Διάσκεψη.

Κοινές ευρωατλαντικές «αξίες»

Στην Αθήνα, στο μεταξύ, ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής του διαβόητου American Jewish Committee (AJC), μετά τη συνάντησή του προχτές με τον Κυρ. Μητσοτάκη, χτες είδε και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, πάντα σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα σύσφιξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ.

Ο Χάρις πήγε και στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Επισήμως «αντηλλάγησαν απόψεις σχετικώς με την πορεία και την ενδυνάμωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα Αμυνας και Ασφάλειας Ελλάδος - ΗΠΑ».

Επιπλέον «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, συνεργαζόμενη με χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν κοινό όραμα για μία ειρηνική και ευημερούσα περιοχή».

Τέλος, «έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, και εξετάσθηκαν τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυσή της», όπως αναφέρεται από πλευράς ΥΠΕΘΑ.

Σημειωτέον, σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου της, Ρούμεν Ράντεφ, συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Σόφια.

Η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής πρωτοβουλία στήθηκε ως απάντηση στην κινεζική επιχείρηση διείσδυσης στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος». Στο περιθώριο της Συνόδου η Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από Βουλγαρία, Πολωνία, Γερμανία και Λιθουανία.

Διεργασίες στο Κυπριακό με ΗΠΑ - ΕΕ

Στο μεταξύ, για «αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» μίλησε χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζητώντας «να εμβαθύνει η εποικοδομητική δέσμευση» της ΕΕ με την Τουρκία.

Οπως ανακοίνωσε μάλιστα, προχωρά η επεξεργασία μιας εκσυγχρονισμένης Τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, με παράλληλο στόχο «την αντιμετώπιση των υπαρχόντων σημείων τριβής».

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε το Προσφυγικό ως ένα κρίσιμο πεδίο για την ευρω-τουρκική συνεργασία, αναγγέλλοντας ότι νέα πακέτα χρηματοδότησης «κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία» (και αλλού) και «χωρίς καθυστέρηση». Ο ίδιος έστειλε και σήμα έντασης των διεργασιών στο Κυπριακό.

Σημειωτέον ότι χτες ξεκίνησε επαφές στην Κύπρο και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που σήμερα το πρωί θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Αντίστοιχα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, μιλώντας σε εκδήλωση για την 245η επέτειο από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού θα πρέπει να διαμοιραστούν ισότιμα στις δυο κοινότητες».

Εξέφρασε μάλιστα περηφάνια «που δύο από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες μας συνεχίζουν να επενδύουν στην Κύπρο, ως συνεργάτες ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου», για να καταλήξει ότι «ένα επανενωμένο νησί θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή».

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία ως σχέσεις προτεραιότητας για μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να θεωρούμε την Τουρκία ως μια χώρα που είναι μια χώρα υποψήφια για την ΕΕ».

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, είχε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Κίνας, με τη σύναψη της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας» το 2006.

Οπως αναφέρεται από το Μέγαρο Μαξίμου, συζήτησαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ