Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σταθερά στο στόχαστρο του αμερικανικού «ενδιαφέροντος» οι υποδομές

Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις των Αμερικανών για να βάλουν στο χέρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στρατηγικό κόμβο για την ανάπτυξη μπίζνες τους στην περιοχή, και ταυτόχρονα για τη διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεών τους προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη επισκέφτηκαν τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης η σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Μισέλ Σάιντερς, και η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Λιζ Λι. Είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΟΛΑ ΑΕ, Κ. Χατζημιχαήλ, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, όπου - όπως αναφέρεται - η Σάιντερς «είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Οργανισμού και τις πολλαπλές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του λιμένα».

Αλλη μια επίσκεψη που προστίθεται στις συχνές περατζάδες του ίδιου του πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και άλλων Αμερικανών παραγόντων από τον ακριτικό λιμένα, για την ιδιωτικοποίηση του οποίου έχουν καταθέσει ήδη «προσφορές» αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, θέλοντας να το συνδυάσουν και με τις μπίζνες της Ενέργειας στην ίδια περιοχή και τις διακλαδώσεις τους προς τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα «τρέχουν» κι άλλα έργα, όπως η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, που θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό, αλλά και με τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, επιταχύνοντας τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων και όχι μόνο.

Αλλωστε, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα, συνέπεια του «Στρατηγικού Διαλόγου» που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, τον λιμένα όπως και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου για διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεών τους βορειότερα, προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο επιχειρήσεων και ασκήσεων όπως η «Atlantic Resolve» και η «Defender Europe». Μια χρήση που αναμένεται να επεκταθεί και παραπέρα, με τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις που οι δύο κυβερνήσεις έχουν στα σκαριά και θέλουν να υπογράψουν πανηγυρικά τους επόμενους μήνες, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό.

Εξάλλου, ακριβώς επειδή μια σειρά κρίσιμες υποδομές της χώρας έχουν παραδοθεί στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς για να αναπτύξουν τη δράση τους κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία αεροσκάφος τύπου «RC-135V» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώθηκε και χτες από τη Σούδα σε άλλη μια αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR) στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της Κριμαίας, από τις πολλές που γίνονται όλο αυτό το διάστημα, για τον έλεγχο των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ