Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οχι» στην παράδοση των βουνοκορφών στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής (φωτ. αρχείου)
Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής (φωτ. αρχείου)
Κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο, περιόδευσε στα χωριά Αμάραντο, Στεφάνι, Κρανιά, Καστανιά και Ελάφι Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων.

Στην Κρανιά συναντήθηκαν με κατοίκους και εκπροσώπους του δικτύου κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, με τους οποίους συζήτησαν τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια και εξέφρασαν την αντίθεση του Κόμματος στην εγκατάσταση των επιχειρηματικών ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ασπροποτάμου και γενικότερα, που μετατρέπουν την Ενέργεια σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και καταστρέφουν το περιβάλλον για τα κέρδη των λίγων. Ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ, μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αλλά και με τους εκλεγμένους του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανέδειξε το θέμα επανειλημμένα, με Επερωτήσεις, συζητήσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στην περιοχή και σε όλα τα θεσσαλικά βουνά και τη στήριξή του στον αγώνα που δίνουν φορείς και σωματεία του νομού Τρικάλων, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Οπως αναδείχθηκε από την συζήτηση και από τα στοιχεία της ΡΑΕ, έχει υποβληθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ιδιωτικές εταιρείες για εγκατάσταση 317 ανεμογεννητριών στην ορεινή περιοχή του Ασπροποτάμου, του Μαλακασίου και της Πίνδου. Οι κολόνες των ανεμογεννητριών φτάνουν από 90 έως 120 μέτρα ύψος και τα ανεμόπτερα (έλικες) από 140 έως 150 μέτρα μήκος, και θα έχουν συνολική ισχύ 547,45 MW. Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη η διαφαινόμενη μετατροπή τμημάτων της οροσειράς Ασπροποτάμου - Κόζιακα μέχρι την οροσειρά της Πίνδου από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη, με τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα εγκαταστήσουν τις γεννήτριες να προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, αποδεικνύοντας ότι αυτές οι επενδύσεις δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που επενδύουν σε ΑΠΕ, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τόνισαν την αντίθεση του Κόμματος στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. «Το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι "ναι ή όχι στα αιολικά", αλλά "ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών;". Η Ελλάδα έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην αξιοποίησή τους είναι η εκμετάλλευση και λειτουργία τους με κριτήριο το κέρδος. Το ΚΚΕ σταθερά αναδεικνύει ότι τα αιολικά πάρκα, όπως και συνολικά οι ΑΠΕ, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην παραγωγή Ενέργειας σε όφελος του λαού μόνο στο πλαίσιο μιας οικονομίας όπου θα έχει φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος, σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική, κρατική ιδιοκτησία, δηλαδή θα υπάρχει ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής - λαϊκής εξουσίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ