Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
«Βεβαιώσεις» για νέους «κόφτες»

Ακάθεκτα συνεχίζεται η σφαγή σε αναπηρικά επιδόματα και συντάξεις, ζητώντας από τους δικαιούχους «τον ουρανό με τα άστρα», θέτοντας νέους «κόφτες», πρόσθετη ταλαιπωρία και έξοδα για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρίες και χρόνιους πάσχοντες.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης»: Τυφλή γυναίκα, 50 ετών, που γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν και από 5 ετών ζει στη Θεσσαλονίκη, έπαψε εδώ και δύο μήνες να παίρνει αναπηρικό επίδομα. Με έγγραφό του ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) ενημερώνει την 50χρονη ότι η καταβολή του αναπηρικού επιδόματος τέθηκε σε ...αναστολή μέχρι την προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης ...από τον ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού (Ουζμπεκιστάν) «λόγω γέννησης, για το αν λαμβάνετε επίδομα».

Το έγγραφο πρέπει να είναι πρωτότυπο, μεταφρασμένο και με Apostille (σφραγίδα κυβερνητικής υπηρεσίας) ή από το αντίστοιχο προξενείο/πρεσβεία της χώρας γέννησης του «ωφελούμενου» με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του προξένου/πρέσβη.

Επίσης, ζητούν την απόφαση της συνταξιοδότησης από την οποία προκύπτουν «το είδος και το ποσό της σύνταξης» και δικαιολογητικά όπως: «Βεβαίωση ότι δεν περιθάλπεστε με δαπάνες του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ) ως εσωτερικοί ασθενείς ή τρόφιμοι σε δημόσια νοσηλευτικά ή προνοιακά ιδρύματα, βεβαίωση από τον ΕΦΚΑ αν δικαιούσθε το εξωιδρυματικό επίδομα παραπληγίας - τετραπληγίας (...) σύμφωνα με τα έτη ασφάλισής σας» κ.ά.

Ποιος ανάπηρος μπορεί άραγε να διαχειριστεί έναν τέτοιον όγκο δικαιολογητικών και εγγράφων, με αμφίβολο μάλιστα αποτέλεσμα, αφού οι «κόφτες» «γυαλίζουν» πάνω από το κεφάλι του; Προφανώς κανείς. Και μπροστά σ' αυτό το βουνό, έκφραση της πολιτικής που αντιμετωπίζει τους ανάπηρους ως «κόστος», δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν την προσπάθεια, απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωση να τους παρέχει ακόμα και τα ελάχιστα και αυτονόητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ